Cubesta reserverade en höghustomt till i Drottningstranden i Lovisa

Havainnekuva Asuntomessuille 2023 rakennettavasta kerrostalosta. Kuva: Cubesta Oy

Cubesta Oy har i oktober reserverat en höghustomt till på Drottningstranden i Lovisa. Totalt finns det tre höghustomter på området. Cubesta bygger för tillfället ett sexvåningshus i trä till Bostadsmässan 2023, Lovisas Flaggskepp.

— Höghustomterna är belägna vid havet bara ett stenkast från centrum. Det är nog det unika mässområdet och läget som är de största orsakerna till varför vi reserverade den andra tomten, berättar Ilkka Rainio, verkställande direktör på Cubesta Oy. 

Det är vanligt att nuförtiden kombinera hem, arbete och fritid. I en höghuslokal där naturen, havet och tjänsterna är nära är detta väldigt lätt att göra.  

— Du har din båt vid båtbryggan som är på gång avstånd från ditt hem, bostaden är underhållsfri och du har inte stora gårdsplaner att sköta. En höghuslägenhet passar också bra som fritidsbostad. Resetiden till Lovisa är inte heller ett hinder. Man kör från huvudstadsregionen till Lovisa på mindre än en timme, fortsätter Rainio. 

Det nya höghuset ska enligt planerna rymma familjebostäder. Projektet tar fart efter Bostadsmässan 2023. 

— Det är otroligt fint att vi redan nu har konkreta bevis på att Lovisa lockar byggare också efter mässan. Två nya höghus i Lovisa är en stor sak. Vårt byggnadsbestånd är till stor del gammalt och vackert, bra så. Samtidigt är det dock viktigt att skapa plats för nybyggen som erbjuder attraktiva boendeformer för nya invånare, konstaterar projektchefen för Bostadsmässan i Lovisa Niina Okkonen.  

Trähöghuset som byggs till Bostadsmässan har totalt 33 bostäder. Lovisa Bostäder Ab äger 26 av dessa bostäder och ansökningen till hyresbostäderna öppnar i början av år 2023. Man får flytta in i bostäderna efter mässan. Cubesta säljer sju bostäder på femte våningen. Tre av bostäderna är ettor. Av tvåor och treor finns det två av vardera. I översta våningen finns husbolagets bastuavdelning, klubbrum och arbetsrum för distansarbetare. 

Bostadsmässan 2023 i Lovisa arrangeras i Drottningstranden 7.7–6.8.2023. 

Bild: Illustration av höghuset som byggs till Bostadsmässan 2023, Cubesta Oy.