Du hinner ännu testa Byaskjussen – försöket fortsätter i Lovisa ända till 28.6

Försöket Byaskjussen fortsätts i Lovisa ända tills fredag 28.6.2019. Servicetiden för Byaskjussen är från och med 3.6 morgnar 5.45–7.45 och kvällar 16–19. Trafikeringsområdet fortsätter att vara samma som förut.

– Vi hoppas att i synnerhet arbetspendlarna skulle märka fördelarna med Byaskjussen. Till exempel kan de som använder skolturer om vintrarna nu i juni åka med Byaskjussen från byarna till staden för att jobba och sedan tillbaka. De som åker till riktningen av Borgå eller Helsingfors kan till exempel beställa Byaskjussen för att ta dem till bussen som 7.15 går från Lovisaanslutningen, tipsar planeringsingenjör Suvi Peltola.

– Du kan också bra använda kvällens trafikeringstid till att åka till hobbyer eller utföra ärenden.

Trafikeringsområdet för tjänsten Byaskjussen omfattar Liljendal, Forsby, Gammelby, Pernå kyrkby, Hopom, Haddom, Kuggom och Lovisa centrum.

Två avgiftsfria resor

Du beställer och betalar resan med appen Kyyti som laddas ner på en mobil enhet. Den som beställer resan bestämmer var den börjar och slutar, och den sammanlänkas med färder som andra gör i samma riktning. En resa på under 10 kilometer kostar 3 euro och en resa på över 10 kilometer kostar 5 euro.

– Vi erbjuder dock de två första resorna med Byaskjussen avgiftsfritt för kunden, påminner Suvi Peltola. Du får förmånen i användning genom att mata in koden kkloviisa i appen (Konto>Lös in kampanjkoden). De som har Lovisa stadsbiljett eller Östra Nylands regionbiljett kan använda Byaskjussen gratis genom att spara biljettens uppgifter i applikationen Kyyti.

Byaskjussen är en del av ett utvecklingsprojekt för regionala mobilitetstjänster som leds av Sitra. I försöket testar man nya sätt att ordna mobilitetstjänster i glesbygden. Försöket inleddes i Lovisa och Borgå i januari 2019. Staden meddelar i ett senare skede om en eventuell fortsättning av Byaskjussen.

Mer information om Byaskjussen finns på adressen www.loviisa.fi/sv/byaskjussen.