Följ med Finländska barockorkestern FiBO:s och blockflöjtskvartetten Bravades webbkonsert till AUF-kommunerna

Suomalainen barokkiorkesteri FiBO. Finländska barockorkestern FiBO.

Lovisa stad är en av AUF-kommunerna, det vill säga del av ett samarbete mellan flera kommuner och tre topporkestrar. Dessa orkestrar är Avanti, FiBO (Finnish Baroque Orchestra) och UMO Helsinki Jazz Orchestra. En central aktör i samarbetet är Borgånejdens musikinstitut. Föregående AUF-besök i Lovisa ägde rum 2019, då UMO gav en konsert på restaurang Lovisa Kapellets terrass. Konserten för 2020 blev inte av.

Då det fortfarande inte går att ordna konsertbesök får vi nu ett fantastiskt tillfälle att njuta av dessa orkestrars webbkonserter gratis.

En konsert som är öppen för alla kommer att vara publicerad i sju dagar på Lovisa stads Youtubekanal från och med fredagen 19.3.2021 klockan 19. Länken till konserten är i slutet av artikeln. En motsvarande konsert riktad särskilt till seniorverksamheten och servicehusen kommer dessutom att vara publicerad på kanalen i sju dagar från och med 23.3.

Under konserten leder Finländska barockorkestern FiBO och blockflöjtskvartetten Bravade lyssnarna ut från salen i Kabelfabriken i Helsingfors på en tidsresa till 1500–1700-talets renässans- och barocktida Italien och Tyskland. Mellan varven får åhörarna göra korta besök i nutidens Finland och höra ny musik komponerad för blockflöjtskvartetten.

Finländska barockorkestern FiBO har etablerat sig som en självklar del av det finländska orkesterlivet. Genom åren har FiBO arbetat med en mångsidig repertoar i samarbete med de mest framstående solisterna och ledarna i branschen. Barockmusiken står i centrum, men på repertoaren finns också musik från andra epoker, allt från tidig barock till tidig romantik. FiBO spelar även ny musik för barockorkestrar och har uruppfört flera beställningsverk. Musikerna i kärnensemblen uppträder ofta också som kammarmusiker. I sin största sammansättning spelar orkestern symfonier och operor.

Bravade är en aktiv och färgstark blockflöjtskvartett, som är specialiserad på renässansblockflöjter. Denna kvartett med sina experter på gammal musik inledde sin verksamhet 2004. Bravade har som mål att presentera blockflöjtsmusikens breda spektrum för lyssnarna, och föra fram de möjligheter och nyanser detta fantastiska instrument erbjuder.

Under den inspelade konserten uppträder Bravade både som kvartett och tillsammans med FiBO. Njutbar konsert!

Se på FiBOs webbkonsert på Lovisa stads Youtubekanal.

Suomalainen barokkiorkesteri FiBO. Finländska barockorkestern FiBO.

Denna webbkonsert är en del av projektet AUF, där tre orkestrar – kammarorkestern Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra och finländska barockorkestern FiBO – producerar konserter i samarbete med olika kommuner. År 2021 sker samarbetet med kommunerna Askola, Sibbo, Borgå, Mäntsälä, Lovisa och Pukkila.

Mer information om samarbetet i Lovisa inom ramen för AUF:

Agneta Longhurst
kulturproducent
tfn 0440 555 354
agneta.longhurst@loviisa.fi

och

Päivi Karppi
kulturproducent
tfn 040 751 7449
paivi.karppi@loviisa.fi