Författargäst: Ulla-Maija Sievinen på huvudbiblioteket 11.12.2019

Histroiallinen kuva Suursaaresta Gammal bild från Suursaari

För 80 år sedan blev de som bodde i den yttre skärgården i östra Finska viken tvungna att lämna sin hemö.
På Lovisa bibliotek får vi höra historier om livet i vardag och fest på Hogland, Seitskär, Lövskär och Tyterskär. Vi får också ta del av minnen från stunderna då det var dags att ta ett slutligt farväl av öarna.

Histroiallinen kuva Suursaaresta
Hogland, midsommarbild (Bild från Eino Havas album)

December månads författargäst facklitterära författaren FM Ulla-Maija Sievinen berättar om sin nyaste bok ”Tarinoita ulkosaarilta – ihmisiä ja ilmiöitä Suursaaresta, Lavansaaresta, Seiskarista ja Tytärsaaresta”.

Utöver vemodiga minnen får åhörarna ta del av skojiga och rörande berättelser och bilder av utöarna.

Under kvällen får vi bland annat veta hur hogländska sälhundar arbetade som turistguider mot bakelser och varför apotekare dödades. Hur räddades en smugglare av ett tjutande barn och hur olyckligt gick det för smugglaränkan Hilma? Hur fick Einari brännvinet till sitt bröllop?

Skepp som gick på grund innebar gott på många vis för utöborna. På Tyterskärs ”mjölskeppssommar” fick man känna doften av bulle och på Lövskärs ”duksommar” fick man lyssna till dunkande vävstolar. År 1888 fick Hoglandsborna fårskinn och brännvin från ångfartyget Admiral.

Dessa och många andra minnen beskrivs i boken Tarinoita ulkosaarilta och återberättas på Lovisa bibliotek onsdag den 11 december klockan 17.00. Hjärtligt välkommen! Kaffepannan är varm. Föreläsningen är på finska.

Lovisa huvudbibliotek, Drottninggatan 3, 07900 Lovisa