Julbisi och halmhimmel – Gammaldags julstämning i museet

På Lovisa stads museum lyfts gamla allmogetraditioner fram i årets julutställning. Förr i världen var den östnyländska julen fylld av folktro och ritualer inför det nya året. Museets julutställning är öppen från första advent till tjugondedag Knut, 1.12.2020–13.1.2021.

På landsbygden var julen en högtid där kristna seder smälte samman med gammal folktro. Julen var en övergångstid mellan det nya och det gamla året. Vid jul kunde man spå vad det kommande året skulle föra med sig, och rätt utförda ritualer lovade en god skörd och fyllda bodar nästa höst.

– I de här trakterna placerades en Julbisi, en halmfigur, vid julbordet, berättar intendent Ulrika Rosendahl. Honom skulle man traktera innan någon annan fick ta av maten och drickan. Ovanför bordet hängde en halmhimmel, den garanterade god skörd inför nästa år.

I städerna firades jul med mer kontinentala vanor. En julgran togs in och dekorerades med godsaker, och man skickade nyårshälsningar till släkt och vänner. Tomtekort med Lovisamotiv fanns att köpa i Ellen Thessmans bokhandel.

Tryggt på museet

Museet publicerar också glimtar av julutställningen på sin Facebooksida och sitt Instagramkonto med hashtaggen #lovisamuseumsjul. Där kan man tryggt bekanta sig med gammaldags julfirande från sin hemsoffa. Men det går också bra att komma på plats till museet. Enligt Lovisa stads beslut 27.11 håller museet öppet som vanligt. På grund av coronasituationen  rekommenderas ansiktsskydd i museets utrymmen och att avstånd till andra besökare upprätthålls.

 

Lovisa museums jul 1.12.2020 -13.1.2021

Lovisa stads museum, Kommendantshuset
öppet ti-fre och sö12-16. Stängt 6.12, 23.–26.12.2020 & 1.1.2021

Parkgatan 2 Lovisa

Inträde 5/3 euro, under 18-åringar gratis. Fritt inträde på tisdagar, och alltid med Museikort.