Lovisa centrum fick laddningsplatser för elbilar

Sähköautojen latauspiste torilla

De första laddningsplatserna för elbilar i Lovisa centrum öppnades den 27 juli. Laddningsplatserna finns på torget och Skeppsbron och betjänar både ortsborna och turister som besöker Lovisa.

Laddningsplatserna på torget öppnades den 27 juli, medan Skeppsbron öppnar när installationen är slutförd och apparaterna testade, sannolikt i månadsskiftet juli-augusti.

Torget får två laddningsplatser där fyra bilar kan laddas samtidigt. Skeppsbron får en laddningsplats som tjänar två bilar. Den maximala laddningseffekten är 22 Kw.

Laddningsplatserna i Lovisa utgör en del av Fortums Charge & Drive-nätverk. I Finland finns redan över 100 Charge & Drive-laddningsplatser. Av dem är 40 platser för snabbladdning.

”De är lätt att vika av till Lovisa – från motorvägen E18 är det bara fem minuters bilfärd till centrum. Vi tror att laddningsplatserna för elbilar för sin del även lockar turister till det somriga Lovisa. Förstås betjänar laddningsplatserna även ortsborna”, konstaterar utvecklingsdirektör Sten Frondén på Lovisa stad. “När man uträttar ärenden i centrum är det lätt att samtidigt ladda elbilen. Eldriven trafik kommer i framtiden att utgöra en viktig del av en bättre livsmiljö och Lovisa vill vara bland banbrytarna inom det här”.

På halvsnabba laddningsplatser tar det ca 2–3 timmar att ladda en elbils ackumulator, beroende på bilmodellen. Du kan starta laddningen antingen med ett SMS-meddelande eller genom att registrera dig som användare av Fortums Charge & Drive-nätverk, då du kan utföra laddningen med RFID-nyckel eller en mobilapp.

På laddningsplatserna kan man ladda i praktiken alla olika elbilar och plug-in hybrider. I laddningen används en Type 2-laddningsledning, som kunden har med sig i bilen och som blivit den vedertagna standarden som används i offentliga laddningsställen. Laddningsplatserna publiceras på denna karta när de kan användas.

Artikeln är uppdaterad den 27 juli med uppgiften att laddningsplatserna vid torget har öppnat.