Lovisa stad återupplivar parkschackhobbyn – sommarens schacksäsong öppnades i Ankarparken

Schackbrädet med sina ståtliga pjäser i Ankarparken i Lovisa är i bruk igen efter flera års paus. Sommarens första drag utfördes onsdag 1.6.2022 då sommarens schacksäsong öppnades.

Schacksäsongen öppnades av ordföranden för välfärdsnämnden i Lovisa stad Thomas Rosenberg. Han assisterades av kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund och kulturproducent Päivi Karppi.

Lovisa stad återupplivar parkschackhobbyn som en del av projektet Lovisa Schack. I planerna ingår att ordna ett stort schackevenemang på Lovisa torg på sommaren 2023.

– Vi bjuder nu in alla stadsbor att spela schack och således att delta i det stora evenemanget som ordnas på sommaren 2023, uppmanar stadsdirektör Jan D. Oker-Blom som är initiativtagare för schackprojektet.

Stadsdirektören får själv öva på att spela parkschack på Kymmene älv-dagen 6.8.2022 då Lovisa stad utmanar Pyttis kommun i ett vänskapsschackspel i Strömfors bruk.

Nya springare av trä

Man hittade de metalliska pjäser som hör till Ankarparkens spelbräde efter en sökoperation som tog nästan ett år – med undantag av två springare.

– De nya hästarna av trä är ett mästerprov av slöjdläraren i Lovisavikens skola Mikael Lax, berättar kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund.

puistoshakki parkschack
Schackspelet i gång. Axel Mickos och Anton Salminen från Lovisa Gymnasium spelar mot Bengt Peltonen och Seppo Rönkkö från Loviisan Työväen Shakkikerho.

Hur kan man delta?

I Ankarparken intill Lovisa torg ordnas på sommaren 2022 schackkvällar med handledning. Kvällarna är öppna för alla intresserade. Instruktören är schackspelare Tapio Tuomala från Lovisa. Parkschackkvällar ordnas på torsdagar klockan 17–19 från och med 9.6 om vädret tillåter.

Man kan spela schack i Ankarparken också på egen hand. Pjäserna förvaras i lådan bredvid parkens glasskiosk, och man får nyckeln till lådan från glasskiosken.

I början av sommaren skaffar staden nya parkschackbräden också för Lovisa Camping och för Strömfors Bed & Bistros gård i Strömfors bruk. Kiosken på badstranden Plagen ska ha ett mindre schackbräde som man får låna.

Schackprojektet fortsätter på medborgarinstitutets kurser i vinter då man förbereder sig för evenemanget på sommaren 2023.

Staden informerar närmare om kommande evenemang, såsom parkschackkvällar och Kymmene älv-dagen, i Lovisa stads evenemangskalender.

Mer information om projektet Lovisa Schack:

kulturproducent Päivi Karppi, tfn 040 751 74 49, paivi.karppi@loviisa.fi

kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund, tfn 0440 555 234, nina.wiklund@loviisa.fi