Mångsidigt kultur- och konstprogram på Barnens kulturveckor

Lasten kulttuuriviikot - Barnens kulturveckor 7.–28.2.2021

Barnens kulturveckor firas redan för den 39 gången. Detta år får vi prova på något alldeles nytt. Mångsidigt kultur- och konstprogram i form av digitala föreställningar, workshoppar och evenemang står till buds i Lovisa och Kymmenedalen. På grund av de rådande coronarestriktionerna kommer programmet huvudsakligen att ordnas digitalt. Vi vill garantera en trygg och säker kulturupplevelse för såväl deltagare som evenemangsartister och -konstnärer.

BARNENS KULTURVECKOR 7–28.2.2021

I år har det öppnats en ny webbsida för evenemanget Barnens kulturveckor. Tidigare år har vi fått ta del av programutbudet genom det programblad som delats ut till hemmen, men i år hittas programmet på webbsidan www.lastenkulttuuriviikot.fi. Programmet publiceras 1.2. På webbsidan finns också deltagarlänkar till evenemangen, uppgifter om Barnens kulturveckors samarbetsparter och bidragen till affischtävlingen.

Under Barnens kulturveckor erbjuds digitalt program till daghem, förskolor och också skolor i Kymmenedalen och Lovisa. Hemma kan man ta del av program av varierande slag, både kommunspecifikt program och program som riktar sig till alla deltagande kommuner.

 

Rim och ramsor i Lovisa

I Lovisa är Barnens kulturveckor i år inriktade på Kaleva och rimmens och ramsornas underbara värld. Planerade evenemang har skjutits upp, men det finns ändå en massa roligt att undersöka såväl på webben som live vid små evenemang.

Från och med 8.2 finns enligt tradition de affischer som deltagit i affischtävlingen utställda i Lovisa huvudbiblioteks nedervåning – dessa hittas också på barnens kulturveckors webbplats. I nedervåningen finns också vår Rimstuga, där får man höra ramsor och ta del av en liten ljudvärld. Ramsorna har inspelats på några daghem i Lovisa. Vid Rimstugan kan man också läsa böcker med ramsor och lämna egna hälsningar. Man kan besöka biblioteket i små grupper så länge man håller avstånd. Man kan bekanta sig med Rimstugans ljudvärld också via bibliotekets webbplats och dessutom skicka in ramsor till Rimstugans eget Facebookevenemang.

På kulturveckorsnas webbplats finns en virtuell sagostund med Kalevalatema på svenska och finska, som är öppen för alla under kulturveckorna. På kulturveckornas webbplats finns många webbevenemang och föreställningar som är gemensamma för barnkulturnätverket.

 

Kalevaladagens fest

Barnens kulturveckor avslutas på den finska kulturens dag och Kalevaladagen. Stadens evenemang Kalevaladagen till ära förmedlas som en webbinspelning som publiceras på kulturveckornas och stadens webbplats 28.2.2021. I stället för den traditionella festen står ”Väinämöinen, Mäinämöinen och Zäinämöinen – eftermiddagsklubb för alla åldrar” (på finska) på programmet – en skojig helhet, som baserar sig på konstnären Kati Rapias verk och Kalle Katz improviserade musik.

 

Lysande Lovisa

I Lovisa har skolorna sportlov vecka 8, och vi uppmuntrar alla Lovisabor att omvandla Lovisa till en ännu mer lysande stad! Loistava Loviisa – Lysande Lovisa för med sig strålande lyktsken kvällstid till gårdar, balkonger och gator genom snöslott, snölyktor, snöskulpturer, islyktor och isskulpturer. Om det inte är köldgrader eller om det saknas snö kan man också göra lyktor av till exempel glasburkar, och dela goda tips på hur man tillverkar olika lyktor i Facebookevenemanget Lysande Lovisa. Bland alla dem som delat en bild av sin lykta med hashtaggen #loistavaloviisa #lysandelovisa lottar vi ut ett litet pris efter sportlovet!

 

Närmare information om Barnens kulturveckor i Lovisa

www.lastenkulttuuriviikot.fi (program också på svenska)

Kulturproducent Päivi Karppi

paivi.karppi@loviisa.fi