Nationella veterandagen i Lovisa 27.4.2022

Raatihuoneen tornissa Suomen lippu Finska flagga i Rådhustornet

Den nationella veterandagens fest ordnas onsdagen de 27 april med början klockan 14 i Servicehuset Esplanad. Till den traditionella festen hör musik, sång, festtal samt kaffeservering. Stadsstyrelsens ordförande Arja Isotalo framför Lovisa stads hälsning och docent Erkki Teräväinen håller festtalet under rubriken Veteranernas tid – en lärdom för vår generation.

För musikdelen svarar blåsorkestern Senior Brass under ledning av Keijo Liski. Publiken får även njuta av körsång då Loviisan Viihdekuoro uppträder med bland annat Ääretön aava ympärilläin komponerad av Juha Vainio. Kören har verkat under medborgarinstitutet i 37 år och några av sångarna har varit med ända från början. Den första tiden var kören en damkör med Aune Mertaoja som ledare. År 1986 blev kören en blandkör och namnet ändrades till Loviisan Viihdekuoro. De senaste 10 åren har Marko Taipale fungerat som ackompanjatör och ledare för kören.

Programmet avslutas med Vårt land följd av kaffeservering. Inträdet är fritt till festen och alla krigsveteraner, deras följeslagare och andra intresserade är välkomna. Det är önskvärt att använda utmärkelse- och förtjänsttecken i originalstorlek.

För festarrangemangen står Lovisa stads kulturtjänster i samarbete med lokala veteranföreningar.

Den nationella veterandagens riksomfattande huvudfest ordnas i år i Villmanstrand. Evenemanget kan följas med via Yles kanaler (TV och Yle Arena). Veterandagens tema är Maamme versoo uutta – I vårt land spirar det nya.