Nu går det att hyra elbil också för invånare och turist

Nu är det igen fritt fram även för invånare och turister att hyra de elbilar som används av Lovisa stads personal. För att registrera dig som användare krävs dock nu ett besök hos kundservicekontoret Lovinfo för att bestyrka bland annat ålder och körrättighet.

Bedrivandet av samanvändningsbilarna har övertagits av inhemska Secto Automotive. 

Systemet för bokning och kontroll av elbilarna är en nätbaserad applikation på adressen www.sectoyhteiskaytto.fiProgrammet finns endast på finska eller engelska. Du kan alltså också göra dina bilreservationer på din dator. 

Registrera dig som användare genom att gå in på sectoyhteiskaytto.fi på din dator. Fyll i koden 84613 vid “Liittymiskoodi“. Tryck “Liity“. Mata in dina uppgifter. Tryck sedan ”Liity”.  

För att bekräfta din körrättighet måste du besöka kundservicekontoret Lovinfo (Mariegatan 12 A, öppet må-fre 9-16). Ditt körkort kopieras och du beviljas rätten att hyra bil om du fyller de krav som Secto ställer för användare, bland annat måste du vara minst 20 år och ha haft körkort i minst två år. 

Efter det du har beviljats körrättigheten får du användarbeteckning och lösenordet i din e-post. Du får också en länk till Sectoyhteiskäyttö. Lösenordet kan du senare ändra i dina inställningar. I e-posten finns även en länk till programmets bruksanvisning, bekanta dig med den! 

Med hjälp av appen kan du se var de lediga bilarna finns och hur laddade deras batterier är. Bilens dörrar öppnas och låses med appen, så du behöver ingen nyckel. 

Hur laddar jag bilen? 

Elbilarna i Lovisa laddas vintertiden vid laddningsstolpar på parkeringsplatserna på Rådhusets gård och vid Grundtrygghetscentralen. Du kan även använda allmänna laddningsstationer för elbilar på egen bekostnad. 

För att även följande kund ska få en pigg bil är det viktigt att du kopplar bilen till en laddningsstolpe när du kört färdigt. Var vänlig och returnera bilen till samma ställe du startade ifrån. 

Vad kostar det? 

Användningen av bilen debiteras enligt en stegvis sjunkande taxa. Under de första sex timmarna är timpriset 8 euro, från och med den sjunde timmen 5 euro och från och med den trettonde timmen 3 euro. Appen visar den totala summan för din bokning. 

Räckvidd  cirka 200 kilometer 

Elbilen Renault Zoe har en räckvidd på 200–250 kilometer vid omväxlande körning. Bland annat körsättet, lasten och väderförhållanden påverkar räckvidden. Bilen rymmer fem personer och den är automatväxlad. 

Om du har problem med webbapplikationen, du blir på vägen, bilen får fel eller du hamnar i en kollision, betjänar Secto Tiepalvelu 24/7 på numret 020 792 4312.