Read Hour i Lovisa 8.9 – program för unga

Finlands största läskampanj Read Hour uppmärksammas i Lovisa. Onsdag 8.9.2021 förvandlas Navigatorn och ungdomslokalen i Forum i Lovisa centrum till Read Hour-arenor.

Kampanjen ordnas nu för tredje gången och sprider sig i år även utanför Finlands gränser då man också i Sverige, Estland och Storbritannien firar läskunnigheten. 

Kampanjens beskyddare är för tredje året i rad president Sauli Niinistö. Ett flertal influencers deltar genom att fira kampanjen i sina egna kanaler på social media. 

Read Hour-kampanjen firas 1–8.9. Den kulminerar under FN:s läskunnighetsdag den 8.9 klockan 19 i hela Finlands gemensamma lästimme. 

Målet med kampanjen är att inspirera speciellt unga att läsa och att etablera en dag i Finland då vi firar läsandet.  

Read Hour i Lovisa – program för ungdomar  

Onsdag 8.9 förvandlas även Navigatorn och ungdomslokalen i Forum i Lovisa centrum till Read Hour-arenor.  

Ungdomslokalen i Forum är öppet för ungdomar i årskurserna 7–8 klockan 18–20. Klockan 19 är det möjlighet att delta i en gemensam lästimme för hela Finland både på finska och svenska. Ett pop-up-bibliotek kommer att inrättas i Forum, där man med bibliotekskort kan låna böcker avsedda för ungdomar. Som en del av kampanjen Read Hour erbjuder biblioteket unga människor möjligheten att avgiftsfritt få ett nytt bibliotekskort för att ersätta ett förlorat kort. Det finns också tysta rum för läsning i ungdomslokalen.  

Ett pop-up-bibliotek är öppet i Navigatorn klockan 18–20. Navigatorn är öppen för 15–29-åriga ungdomar.  

Lovisa stad är en del av nätverket En läsande kommun. Nätverket syftar till exempel till att inom kommunen bygga upp nya modeller för att göra läskunnighetsarbete, berättar projektkoordinator Jaana Laaksonen. Lovisa stadsbibliotek, Navigatorn och ungdomstjänsterna samarbetar för att genomföra kampanjen Read Hour i Lovisa. 

Hur kan man delta i kampanjen? 

  • Välj ditt sätt att läsa och delta i hela Finlands gemensamma lästimme 8.9 klockan 19. Dela dina bästa lästips, delta i diskussionen och inspirera andra att delta i sociala medier med hashtaggen #ReadHour.

  • I år kan skolorna delta i den virtuella direktsända Read Hour Live 8.9 klockan 10–11. På programmet finns bland annat innehåll som unga gjort och aktuella gäster. Under sändningen delas även det första ReadHour priset ut. Vinnaren får eleverna rösta fram. Anvisningar om hur man deltar finns på kampanjens webbplats www.readhour.fi.

Vidare upplysningar: projektkoordinator Jaana Laaksonen, tfn 044 055 5499