Rosk’n Roll meddelar: Rätt avfallsråd hittas lätt på Rosk’n Rolls nya webbplats

För de flesta öst- och västnylänningar är Rosk’n Roll den bästa källan när man funderar på frågor kring sortering och sophämtning eller kanske planerar ett besök på avfallsstationen.

Det som alla kanske inte vet är att bolagets lagstadgade grunduppgifter även inbegriper avfallsrådgivning och där är webbplatsen www.rosknroll.fi med cirka 155 000 årliga besökare en viktig kanal.

”Kunden och miljön står i fokus i all vår verksamhet och för oss som jobbar med kommunikation och återvinningscoachning betyder de betyder det bland annat att vi satsar mycket resurser just på rådgivning. Det är viktigt för oss att aktivt kommunicera utåt och dela med oss av sorteringsråd och erbjuda andra avfallsrelaterade tips till våra kunder, till exempel i samband med olika evenemang”, säger Seija Päivänsalo-Nykänen, kommunikationschef på Rosk’n Roll.

Just sorteringsråd är något som ofta efterlyses och efter att bolagets webbplats förnyades i våras har det blivit ännu lättare för kunderna att själva hitta svar på frågor kring allt från bioavfall till ackumulatorer. Päivänsalo-Nykänen tipsar om webbsidans avfallsguide som är enkel att använda: Skriv in det aktuella avfallsslaget i sökfältet, tryck på retur och sortera sedan enligt de givna råden.

Sökfunktionen är smart och kan en hel del synonymer, men ibland händer det att frågan är så svår att tekniken går bet. I kvistiga fall kan man därför rikta frågan till Rosk’n Rolls kundtjänst på asiakaspalvelu@rosknroll.fi eller kontakta Rosk’n Rolls miljöutbildare på adressen neuvonta@rosknroll.fi.

Goda råd på många sätt

Tryckt material värdesätts också; både kundtidningen Roskis och Rosk’n Rolls väggkalender är uppskattade.

”Väggkalendern hänger på väggen i otaliga hem på vårt verksamhetsområde i väst- och östnyland och i den finns massor av konkreta sorteringstips och annan nyttig information, bland annat tidtabellerna för våra ambulerande insamlingar. Bildmaterialet består av fotografier som våra kunder skickat oss”, säger Seija Päivänsalo-Nykänen och tipsar om att bildtävlingen för kalendern 2023 pågår ännu i september.

Rådgivningskanalerna är flexibla, lättillgängliga och utvecklade med tanke på kundernas behov. Växelverkan är också ett centralt ledord: Det går till exempel att boka in ett besök av Rosk’n Rolls miljöutbildare på husbolagstalkot eller något föreningsmöte, alternativt välja en informationsspäckad rundtur på avfallscentralen i Borgå eller i Lojo.

Familjens yngsta – framtidens sorterare och återvinnare – är också en central målgrupp och Rosk’n Roll har bland annat tagit fram mobilspel för att väcka intresset för avfallshanteringsfrågor bland barn i skolåldern. Undervisningsmaterialet Otto och Ronja återvinner är också omtyckt i skolorna liksom tävlingen Återvinningsexperterna som riktar sig till fjärdeklassare.

”Sopmysterium i klassen, Sopstig på avfallscentralen, handdockorna i Avfallsgänget som lånas ut till daghem och skolor, det finns många sätt att närma sig avfallshanteringsfrågor”, konstaterar Seija Päivänsalo-Nykänen.

Nytt för i höst är Sorteringsambassadör-satsningen som genomförs i samarbete med en lokal idrottsförening.

”Vi utvecklar hela tiden våra sätt att sprida information om avfallsrådgivning. Just nu har vi på gång ett samarbete med Hunters Juniors, en juniorishockeyklubb i Borgå, där vi tagit fram ett informationspaket och ett mobilspel på sorteringstema som både spelarna och deras föräldrar får ta del av. Meningen är att testa och utveckla modellen för att sedan utvidga samma koncept även till andra föreningar och hobbysammanslutningar”, säger Seija Päivänsalo-Nykänen.

Under fliken ”Rådgivning” på www.rosknroll.fi går det lätt att hitta och sovra bland utbudet för barn respektive vuxna. Det lönar sig också att följa Rosk’n Roll på Facebook och Instagram för aktuell information samt kolla in de informativa videor som finns på bolagets Youtube-kanal.

Mer information:

Rosk’n Rolls kundtjänst (vardagar 8.30–15.30), tfn 020 637 7000 (lna/lsa), asiakaspalvelu@rosknroll.fi.

Övre bilden:

”Det finns många sätt att närma sig avfallshanteringsfrågor, Återvinningsexperterna-tävlingen för fjärdeklassare är ett bra exempel på vår avfallsrådgivning för barn”, säger Seija Päivänsalo-Nykänen, kommunikationschef på Rosk’n Roll.

Många frågar efter sorteringsråd och efter att Rosk’n Rolls webbplats förnyades i våras har det blivit ännu lättare för kunderna att själva hitta svar på frågor kring allt från bioavfall till ackumulatorer.