Sagor och skapande på sagoveckan 18–24.10.2021

Tillsammans med nätverket Koppa (kulturnätverket för barn och ungdomar) deltar Lovisa i firandet av sagoveckan 18–24.10. Veckan byggs upp kring den riksomfattande sagodagen som firas i hela landet på söndag 18.10. Under sagoveckan ordnas i Lovisa bl.a. sagoäventyr på biblioteken och en teaterföreställning för hela familjen i Strömfors.

En riksomfattande temadag

Målet med den riksomfattande temadagen är att skapa en gemensam upplevelse för barn, ungdomar och vuxna mitt i den hektiska vardagen och erbjuda alla åldrar en möjlighet att tillsammans fördjupa sig i sagornas värld. Sagor, barnlitteratur och -kultur har en enorm betydelse för utvecklingen av barnets språk, förståelsen av fantasins möjligheter och förmågan att ta emot konstupplevelser. Högklassig barnkultur ger också möjlighet att behandla svåra frågor.

På sagodagen läser, framför eller behandlar man sagor med folk i alla åldrar på teatrar, i bibliotek, bokhandlar, skolor, daghem, servicehus, kulturcentraler och museer runtom i landet. Med en gemensam festdag vill man lyfta fram sagornas betydelse i barnets värld och påminna om den glädje som en fin berättelse som man upplever tillsammans väcker! Den riksomfattande sagodagens tema 2021 är berättelser och konst, och förhoppningen är att man även i hemmen inspireras till att illustrera berättelser!

Sagoveckan till ära och som en del av Lilla Kulturstigen inom Lovisas småbarnspedagogik, kommer daghemmen att kunna låna en on kappsäck för ordkonst som kan användas av personalen för att skapa roligt och lärorikt program.

Under sagoveckan i Lovisa ordnas bl.a. sagoäventyr på biblioteken och teaterföreställning för hela familjen i Strömfors, men förhoppningen är att sagodagen även skulle firas i daghem, skolor, servicehus och hemma hos var och en! På adressen www.satupaiva.fi/pa-svenska/ hittar du många bra idéer till att fira dagen. Plocka upp idéer och om du vill, kan du dela ett foto på hur du firade dagen på vår Instagram med hashtaggar #kulttuuriloviisa #kulturlovisa #satuviikkoloviisa #sagoveckanlovisa och så firar vi dagen också tillsammans!

Välkommen till sagornas underbara värld!

Mer information om sagoveckan: kulturproducent Päivi Karppi paivi.karppi@loviisa.fi 040 751 74 49

Program på biblioteken i Lovisa

Sin tids bilder och klassiker | Bokutställning 15.9–15.12.2021 på Lovisa Huvudbibliotek, Drottninggatan 3, Lovisa

Bokutställning erbjuder en överblick över historien och utvecklingen av den finländska och den till finska översatta barn- och ungdomslitteraturen. Utställningen har tagit fram ett urval av barn- och ungdomsböcker från 1800-talet till andra världskriget.

Sagostund på Huvudbiblioteket

Torsdag 21.10 kl. 13, Benita Backas-Andersson: Djuren på Johannisberget. Med sång och gitarr av Carina Fredriksson

Sagoäventyr på biblioteken

Ett virtuellt sagoäventyr på Lovisa bibliotek! Ett naturäventyr i berättelseform är avsett för cirka 4–9-åriga barn. Med hjälp av en mobilenhet kan man upptäcka förstärkt verklighet i äventyrnycklarna som man kan lyssna ensam eller i små grupper. För att delta behöver du ett glatt humör och en mobilenhet. Det lönar sig att ladda ner applikationen Plus3d på mobilenheten på förhand, och man aktiverar äventyret precis innan man ska börja med äventyret på biblioteket. Det finns anvisningar och hjälp för aktiveringen av äventyret. Sagoäventyret har fyra olika språkalternativ, och för äventyrare har biblioteket en mobilenhet som man kan låna.

Äventyret på Lovisa bibliotek enligt följande:

Lovisa huvudbibliotek 15–21.10

Pernå närbibliotek 22–28.10

Liljendal närbibliotek 29–3.11

Tessjö närbibliotek 8–13.11

Man kan delta i äventyret under bibliotekets öppettider. Äventyrets längd är cirka 20 minuter. Välkommen till äventyret! Äventyret har producerats av Satumatka Productions.

Övrigt program i Lovisa under veckan

Sagoyoga för familjer i Forum

Lördag 23.10 kl. 11, Träd in i yogans värld via sagan! För 4–11-åriga barn och föräldrar (i alla åldrar). Fritt inträde! Begränsat antal platser. Förhandsreserveringar: jaana@yogaloviisa.fi. Ledning på finska.

Teatteri Soittorasia: Punahilkka

En teater på finska för hela familjen. Söndag 24.10 kl. 15, längd 30–40 min, i Folkets hus, Strömfors , Forsellesvägen 2, Fritt inträde.

Sagornas värld möter bildkonst

För åk 1–3 måndag 25.10 kl. 12–15 i Korvfabriken. Kom o måla, teckna och skulptera med sagor som inspiration. Ledare bildkonstnären Pia Sirén. Allt material ingår och verkstaden är gratis och på svenska! Anmälan på förhand: siren.pia@gmail.com

Gatuadresser

Lovisa huvudbibliotek: Drottninggatan 3

Tessjö närbibliotek: Centralvägen 2 Tessjö

Liljendal närbibliotek, Herrgårdsvägen 27, 07880 Liljendal

Pernå närbibliotek, Schäsvägen 3, 07930 Pernå

Forum, Brandensteinsgatan  13 (2 vån.)

Gamla korvfabriken, Norrtullsvägen 23