Sagoveckan kommer igen!

Sagoveckan i Lovisa firas 15–23.10.2022. Tillsammans med nätverket Koppa (kulturnätverket för barn och ungdomar) firar man sagoveckan i oktober också i Lovisa. Veckan bygger kring den riksomfattande sagodagen som firas i hela landet på tisdag 18.10.

Målet med den riksomfattande temadagen är att skapa en gemensam upplevelse för barn, ungdomar och vuxna i mitten av den hektiska vardagen och erbjuda alla åldrar en möjlighet att tillsammans fördjupa sig i sagornas värld. Sagor, barnlitteratur och -kultur har en enorm betydelse för utvecklingen av barnets språk, förståelsen av fantasins möjligheter och förmågan att ta emot konstupplevelser. Högklassig barnkultur ger också möjlighet att behandla svåra frågor.

På sagodagen läser, framför eller behandlar man sagor med folk i alla åldrar på teatrar, i bibliotek, bokbutiker, skolor, daghem, servicehus, kulturcentraler och museer runtom i landet. Med en gemensam festdag vill man lyfta fram sagornas betydelse i barnets värld och påminna om den glädje som en fin berättelse som man upplever tillsammans väcker!

Under sagoveckan i Lovisa finns det möjlighet att bekanta sig med sagornas värld på många sätt: Sagoveckan tjuvstartar redan lördag 15.10 med föreställningen Matkalla maailman ympäri av Teatteri Mukamas: farfarn berättar historier om sina resor till världens ände och sin dröm om att flyga ända ut i rymden. Den ljuvliga föreställningen tar oss på ett roligt sätt till världen av de färdmedel som barnen älskar.

I huvudbiblioteket finns en utställning med abc-böcker som erbjuder en inblick i abc-böckernas historia i Finland. Därtill ordnas sagostunder i babyklubben och daghemmen och även biblioteket ordnar sagostunder som är öppna för alla. I Liljendal bibliotek finns en sagostig. Sagoveckan i Lovisa avslutas 22.10.2022 med Teater Fabels besök. De uppträder på Lovisa huvudbibliotek och deras föreställning Gänget är svenskspråkig.

Nu erbjuds det alltså mer än nog med sagor!

Den nationella Sagodagen firas på 18.10. Man önskar ändå att sagodagen skulle firas i daghem, skolor, servicehus och hemma hos var och en! På adressen satupaiva.org hittar du många bra idéer till att fira dagen. Plocka upp idéer och om du vill, kan du dela ett foto på hur du firade dagen på vår Instagram med hashtaggar #kulttuuriloviisa, #kulturlovisa, #satuviikkoloviisa, #sagoveckanlovisa, @loviisalovisa och så firar vi dagen också tillsammans!

Välkommen till sagornas underbara värld!

Sagoveckans program i Lovisa

15.9–9.12.2022 Utställningen ABC-böcker från Agricola till nutid i Lovisa huvudbibliotek, Drottninggatan 3

Utställningen erbjuder också en inblick i ABC-böckernas historia i Finland. I utställningen ingår spel och uppgifter med fokus på alfabetet och ord.

15.10 klockan 16 Teatteri Mukamas: Matkalla maailmalle. Biljetter 5 €, Kino Marilyn. Föreställningen på finska.

17.10 klockan 13–14 Pop up-bibliotek och sagor i babyklubben, Öhmansgatan 4, Lovisa

Babyklubben är en träffpunkt för föräldrar och barn under 1 år. Klubben träffas nu under hösten på måndagar klockan 12–14 i rådgivningens lokaler (Öhmansgatan 4, Lovisa). Biblioteket ordnar måndagen 17.10 klockan 13–14 ett pop up-bibliotek samt sagostunder för babyklubben.

17–21.10 Bibliotekets sagostunder i Lovisa daghem

17–23.10 Sagostig i Liljendal närbibliotek

Den här gången finns sagostigen inne i biblioteket. Liljendal närbibliotek betjänar också som meröppet bibliotek som man kan besöka även på veckoslut.

18.10 klockan 18–18.20 Sagostund på svenska på Lovisa huvudbibliotek. Kom och lyssna på sagor till Lovisa huvudbibliotek på Sagodagen!

Lördag 22.10 klockan 14

Teater Fabel: Gänget, Lovisa huvudbibliotek. Biljetter 5 €/barn. Gratis för vuxen i sällskap med barn. Föreställningen på svenska.

Veckans program även här: Sagoveckan 2022 (PDF)