Sagoveckan kommer igen!

Tillsammans med nätverket Koppa (kulturnätverket för barn och ungdomar) firar man sagoveckan i oktober också i Lovisa. Veckan bygger kring den riksomfattande sagodagen som firas i hela landet på söndag 18.10. Sagoveckan firas 10.10-18.10.2020.

Målet med den riksomfattande temadagen är att skapa en gemensam upplevelse för barn, ungdomar och vuxna i mitten av den hektiska vardagen och erbjuda alla åldrar en möjlighet att tillsammans fördjupa sig i sagornas värld. Sagor, barnlitteratur och -kultur har en enorm betydelse för utvecklingen av barnets språk, förståelsen av fantasins möjligheter och förmågan att ta emot konstupplevelser. Högklassig barnkultur ger också möjlighet att behandla svåra frågor.

På sagodagen läser, framför eller behandlar man sagor med folk i alla åldrar på teatrar, i bibliotek, bokhandlar, skolor, daghem, servicehus, kulturcentraler och museer runtom i landet. Med en gemensam festdag vill man lyfta fram sagornas betydelse i barnets värld och påminna om den glädje som en fin berättelse som man upplever tillsammans väcker! Den riksomfattande sagodagens tema 2020 är en sagoresa världen runt, men inget förhindrar en att läsa just dessa berättelser som man själv gillar.

Sagoveckan till ära och som en del av Lilla Kulturstigen inom Lovisas småbarnspedagogik, kommer daghemmen att kunna låna en sagåväska, där nyckeln till sagans värld fås via sagotering och sagotärningar.

Under sagoveckan i Lovisa ordnas program bl.a. i Sibeliushuset och Tessjö närbibliotek. Man önskar ändå att sagodagen skulle firas i daghem, skolor, servicehus och hemma hos var och en! På adressen www.satupaiva.fi/pa-svenska/ hittar du många bra idéer till att fira dagen. Plocka upp idéer och om du vill, kan du dela ett foto på hur du firade dagen på vår Instagram med hashtaggar #kulttuuriloviisa #kulturlovisa #satuviikkoloviisa #sagoveckanlovisa och så firar vi dagen också tillsammans!

Välkommen till sagornas underbara värld!

Mer information om sagoveckan: kulturproducent Päivi Karppi paivi.karppi@loviisa.fi 040 751 74 49

SAGOVECKANS PROGRAM I LOVISA

Program på biblioteken:

Illustrationsutställningen Fladdermusens år | 3.10-13.12.2020 

En utställning med skisser, originalteckningar och illustrationer av illustratören Nadja Sarell. Illustrationerna är från barnboken Lepakon vuosi (”Fladdermusens år”) som publiceras i oktober. Man ställer ut också illustratörens arbetsverktyg och dessutom lånföremål som anknyter till temat och hör till Helsingfors universitets Naturhistoriska centralmuseums samlingar.

Utställningen Fladdermusens år är öppen under huvudbibliotekets öppettider 3.10–13.12.2020.

Höstmysterium på Tessjö närbibliotek:

Bibliotekstantens semestervikarie har försvunnit och samtidigt också bibliotekets kaffe och stickningsklubbens pepparkakor! Är det vikarien som är skyldig till att godbitarna har försvunnit? Är hon nu på rymmen? Eller har det något illa hänt henne? Använd ledtrådarna för att lösa mysteriet, och ta reda på var vikarien, kaffet och pepparkakorna finns.

Du kan lösa mysteriet 12.10–19.10. Ledtrådarna finn på biblioteket och du kan lämna ditt svar i svarslådan. Ett litet pris lottas ut bland dem som svarat rätt.

Annat program:

Sagostund på Sibeliushuset, tillsammans med Utställning av Alice Kaira 

LÖ 10.10 kl. 11.00 på finska och lö 17.10 kl. 11.00 på svenska.

Begränsat antal plats. Förhandsreserveringar kirjasto@loviisa.fi

Utställningen år öppen 10.10-15.11.2020 LÖ-SÖ kl, 11-15

5€, barn under 12 å fritt inträde.  Mera info om utställningen www.borga.fi/musikinstitutet-i-lovisa

Sagoyoga för familjer

SÖ 18.10 kl. 11. Träd in i yogans värld via sagan!

Forum 3–11-åriga barn och föräldrar i alla åldrar

Fritt inträde! Begränsat antal plats. Förhandsreserveringar: jaana@yogaloviisa.fi. Ledning på finska.

Kino Marilyn SÖ 18.10.2020:

Kl. 14.30 Risto Räppääjä ja Väärä Vincent, S, 1h 26min (10€),  finska, textning svenska

Kl. 16.15 Children of the Sea, K7/4, 1h 51min (10€), japanska textning finska/svenska

Övrigt program: www.kinomarilyn.fi

Sibeliushuset, Sibeliusgatan 10

Lovisa huvudbibliotek: Drottninggatan 3

Tessjö närbibliotek: Centralvägen 2 Tessjö

Kino Marilyn: Drottninggatan 17

Forum, Brandensteinsgatan  13 (2 vån.)