Sibeliusdagarna i Lovisa börjar idag i historisk stämning

Sibeliusdagarna i Lovisa 2020 närmar sig i historisk stämning. Coronavirusepidemin har haft en inverkan på såväl programmet och biljettförsäljningen som valet av uppträdare. Utöver detta är festivalen tills vidare den sista som ordnas med samma organisation, så förändringens vindar blåser. Det finns alltså många goda skäl att komma och njuta av musiken precis nu – tryggt och säkert!

Biljettförsäljningen inför festivalen har varit försiktig och varierande. Högst hälften av biljetterna är till salu, så att vi kan garantera tillräcklig gleshet och en säker konsert för envar – såväl publiken som uppträdarna. Det finns fortfarande biljetter kvar till nästan varje konsert, så ännu kan man få tag på en biljett. Det är dock värt att skynda på om man vill ta del av någon specifik konsert!

Vi vill påminna alla konsertgäster om säkerhetsavstånden, god hygien och om att man ska stanna hemma om är sjuk. På konsertplatserna påminner man om säkerhetsanvisningarna och styr i den mån det är möjligt gästerna in och ut genom olika dörrar. Mer information angående säkerhetsfrågor och programmet i sin helhet: www.loviisansibeliuspaivat.fi.

ONSDAG 2.9.2020

Beethoven firas med jubileum 2020 – det är 250 år sedan han föddes, och det firas också på Sibeliusdagarna i Lovisa.

Årets festival inleds i likhet med året innan i beprövade Traditionscentrum Kuggom onsdag 2.9 klockan 19.00. I konsertplatsens sal med enastående akustik erbjuds en mångsidig helhet. På programmet står bland annat lieder av Beethoven och Sibelius tolkade av Monica Groop (mezzosopran) och Kirill Kozlovski (piano) samt Antonin Dvoraks Pianokvintett nr 2 op. 81.

Övriga artister på konserten: Anna-Liisa Bezrodny, violin, Jan Söderblom, violin, Atte Kilpeläinen, altviolin, Jan-Erik Gustafsson, cello, Valeria Resjan, piano.

TORSDAG 3.9–SÖNDAG 6.9.2020

Efter den inledande konserten fortsätter konserterna, torsdag 3.9 efter en några års paus i Pernå kyrka med konserten ”De fyra årstiderna” och fredag 4.9 efter en lång väntan äntligen på Societetshuset i Lovisa med konserten ”På Jannes stamplats”. Wegelius kammarstråkar gästar i Pernå och kören Ocarina på Societetshuset.

Lördag 5.9 framförs traditionsenligt en kaffekonsert på Restaurang Lovisa Kapellet, ”Förförelsen”, med bland annat två serenader för violin och piano av Sibelius och Beethovens ”Glasögonduo”, det vill säga duo för altviolin och cello. Även antalet biljetter till denna konsert har begränsats, och vid behov får de som köpt biljett en plats på terrassen.

Lördagskvällens konsert i Lovisa kyrka klockan 19.00 är en hyllning till Beethoven; i stället för en symfoni av Sibelius framförs Beethovens symfoni nr 8 F-dur. Före det framförs bland annat sånger av Sibelius och Mozarts violinkonsert nr 5. På konserten i kyrkan uppträder Lojo stadsorkester med dirigenten Jukka Untamala. Solisterna består av Monica Groop, mezzosopran, och Anna-Liisa Bezrodny, violin.

Under pausen finns det möjlighet till pausservering precis som förr – på torgkafé utanför kyrkan. Publiken ombeds uppmärksamma de anvisningar som finns på platsen gällande in- och utgång samt att komma ihåg att iaktta säkerhetsavstånden också under pauserna på övriga konserter!

Sibeliusdagarna i Lovisa avslutas söndag 6.9 med barnmusikorkester Ammuu!s glada konsert för hela familjen. Också antalet biljetter som Kino Marilyn säljer till denna konsert har begränsats för att säkerhetsavstånden ska kunna hållas. Familjemedlemmar får sitta bredvid varandra, och vid biljettköp i webbutiken www.kinomarilyn.fi ber man också köparna vara uppmärksamma på att lämna mellanrum till övriga gäster. Vid behov används extra stolar. Så också denna fina konsert kan upplevas på ett säkert sätt med hela familjen – bara man kommer ihåg att också själv hålla säkerhetsavstånd och tvätta händerna väl!

Kulturstigen för fjärdeklassarna i Lovisa: Lär dig känna symfoniorkestern

I likhet med många tidigare år ordnas kulturstigen som en del av Lovisa stads plan för kulturfostran. För eleverna på årskurs 4 innebär detta att lära känna symfoniorkestern. Skoleleverna följer med Lojo stadsorkesters generalrepetition i Lovisa kyrka fredag 4.9.2020 med vissa begränsningar. Generalrepetitionen är tvåspråkig och den har programledare. Utöver instrumentdemonstrationerna får vi dessutom höra Beethovens åttonde symfoni. Orkestern leds av Jukka Untamala. Johanna Lönnfors och Sinikka Sorvali från musikinstitutet är programledare.

Tilläggsprogram ”På vägen hem / Edövägen”

Dansperformansen ”På vägen hem / Edövägen” i Isnäs utgör tilläggsprogram till Sibeliusdagarna i Lovisa. Performansen är regiserad av Jenni Koistinen från Lovisa.  I performansen deltar också dansare från Lovisa, bl.a. Jenni Koistinen och Beniamino Borghi. Tidtabellen för veckoslutet 5–6.9 har arrangerats så att publiken efter konserterna eller mellan dem hinner besöka Isnäs antingen med egen bil eller med buss. Mer uppgifter om projektet i ett separat meddelande och här.  Dansteatern Zodiak säljer biljetter till performansen: https://www.zodiak.fi/liput och Lovisa R-kiosk.