Sommarlinjen får sannolikt fortsättning nästa år

Kesälinjan kesäbussi ajossa

Både kunder, bussbolaget och Lovisa stad är nöjda med den så kallade Sommarlinjen, bussarna som körde mellan flera byar och centrum i somras. Sommarlinjen ser ut att återkomma sommaren 2018.

Sommarlinjen bestod egentligen av två linjer, den västra och den östra. Den västra linjen startade i Kabböle och hade i medeltal 12–15 passagerare per tur, de flesta från Kabböle- och Isnästrakten. Det hände även att den 25 platser stora midibussen var så gott som fullsatt.

Den östra linjen var lika populär bland invånare och sommargäster i Strömforstrakten. Däremot utnyttjade väldigt få invånare i Tessjö, Pernå kyrkoby, Sävträsk och byarna längs Lappträskvägen möjligheten att ta bussen till centrum eller till exempel till Bruket, något som förvånade bussföretagarna Mats och Lars Eriksson.

Lite på plus

Bröderna Eriksson som kom med initiativet till Sommarlinjen berättar att verksamheten gick lite på plus.

– Meningen var ju inte att göra stor vinst utan att göra ett försök, säger Mats Eriksson. De utvecklingspengar för byar som Lovisa stad bidrog med täckte ungefär hälften av kostnaderna.

Utvecklingsdirektör Sten Frondén vid Lovisa stad berättar att det finns så kallade byautvecklingspengar i stadens budgetförslag för 2018. Sannolikheten att Sommarlinjen återkommer är mycket stor.

– Den gångna sommarens projekt var av försöksnatur, nästa års verksamhet kommer vi däremot att konkurrensutsätta.

Cykel och barnbarn rymdes med

Enligt Mats Eriksson var de flesta av Sommarlinjens kunder pensionärer eller personer i övre medelåldern, både sommargäster och Lovisabor. En del hade barnbarnen med sig och även några ungdomar hoppade på bussen, till exempel en kille med cykel i bagaget.

Linjerna var trivsamma att köra, berättar Lars Eriksson.

– Diskussionerna var livliga på Kabbölelinjen som jag ofta körde. Flera av passagerarna tyckte bussen var skön omväxling till att be grannar och bekanta om skjuts till stan.

Rum för förbättring

– Med facit på hand kunde rutterna till Pernå kyrkoby och Haddom ha körts enbart på beställning precis som vi gjorde med Sävträsk i år, funderar Mats Eriksson. Det hade varit effektivare och gjort resan skönare för passagerarna.

I framtiden går det kanske att beställa bussen till hembyn via textmeddelande istället för att ringa.

I år startade försöket vid midsommar, men både bussföretagarna och Sten Frondén är ense om att skolavslutningen är en bättre tidpunkt. Även i fortsättningen borde linjen köra sista gången före skolorna börjar.

Läs mer om Sommarlinjen sommaren 2017