Svenska dagen-fest i Lovisa 6.11.2021

Victoria Lindqvist muotokuva

Svenska dagen firas med en traditionell fest i Lovisavikens skola lördagen den 6 november med början klockan 14. Välkomstorden framförs av välfärdsnämndens ordförande Thomas Rosenberg och Rolf Taipale håller ett föredrag under rubriken ”Manskörssången i Lovisa”. För musiken står jubilerande Fridolins Sångare samt Victoria Lindqvist med ackompanjemang av Miika Hjorth.

Manskören Fridolins Sångare uppträder med några sånger, bland annat ”Under rönn och syren” av Herman Palm. Prästen och kyrkomusikern Palm komponerade ”Under rönn och syren”, som är dikt nr 2 i Sylvias visor av Topelius, som 15-åring. Fridolinarna grundades för 90 år sedan och hade sin första konsert 12.12.1931 på Societetshuset i Lovisa. Dirigenter har varit Fridolf Andersson, Holger Backman och sedan år 1978 Arno Kantola.

Efter kaffeserveringen, som sköts av Lovisa Marthaförening rf, blir det en konsert med Victoria Lindqvist, piano och sång samt Miika Hjorth, gitarr.

Victoria Lindqvist är en låtskrivare, röstkonstnär och mångsidig musiker som fokuserar allt mer på en solokarriär. Våren 2021 deltog Victoria i The Voice of Finland-sångtävlingen och tog sig ända till semifinalen. Vid sidan av sitt soloprojekt skapar och spelar hon musik i barngruppen Raka Bananer där hon fungerar som perkussionist och bakgrundssångare tillsammans med Linda Sundberg och Miika Hjorth. I duon Folk Utan Dräkt framför Victoria nordiska erotiska folksånger i egna arrangemang. Med folkpopduon Sepia har hon turnerat både i Finland och utomlands. Hennes musiksmak är bred, men det riktigt egna hon skapar faller oftast in i en ram som hon kommit att kalla kreativ pop med starka nordiska rötter. Ärlig kontakt, intuition och fri improvisation finns starkt närvarande i hennes uppträdanden. På festen i Lovisa kommer Victoria att uppträda tillsammans med musikern Miika Hjorth och då bjuder hon på både egna sånger och lånade låtar.