Tre veckor till flytt – Gråbergs servicehem på slutrakan

Harmaakallio Hyvän Elämän talo

Den 11 och 13 december går flyttlassen till det glänsande nya servicehuset i Gråberg i Lovisa. 56 seniorer från Hemgården, Hemtrevnad, Maritahemmet och Hambergska hemmet får ett nytt hem i vackert skogslandskap.

Mellan de fyra flyglarna bildas mysiga innergårdar.

Det nya servicehuset har en våningsyta på över 3 000 kvadratmeter och en personalstyrka på 35 vårdare. Huset är i ett plan och planerat in i minsta detalj för äldre invånare.

– Fönstren är placerade lågt så man kan titta ut även från sängen, beskriver Lisbeth Forsblom, chef för seniorservice i Lovisa. Huset har flera utgångar till den ingärdade gården, för det ska vara lätt att gå ut och få frisk luft om man vill.

Forsblom är speciellt nöjd med gården, som blir en vacker oas när våren anländer. Invånarna kan även bada bastu som kan värmas upp med el eller med ved enligt smak och tycke.

Maj-Gret Forsas ska flytta in i Gråberg. Hon och Carola Weckman från Hemgården tittade in i ett av rummen.

Servicehuset i Gråberg har byggts på ett knappt år och enligt Forsblom har det mesta gått riktigt smidigt när bygget äntligen kom igång efter en lång planeringsprocess.

Glada och lättade över att bygget är på slutrakan: seniorservicechef Lisbeth Forsblom och grundtrygghetsdirektör Carola Klawér.

Före flytten ska huset inredas både med splitternytt och gammalt: från Hemgården flyttas bland annat pianot, från Hambergska hemmet vackra antika möbler. Invånarna får inreda sina rum med egna möbler och gardiner om de vill. Anhöriga hjälper till för att göra flytten så smidig som möjligt för de äldre.

Gråbergs servicehus taklagsöl firades den 22 november 2017.