Turnén Great Voices med Aili Ikonen som solist besöker Lovisa

Aili Ikonen feat. UMO Helsinki Jazz Orchestra: Valoista, varjoista
Fredag den 7 oktober 2022 klockan 19
Societetshuset i Lovisa, Östra Tullgatan 7, 07900 Lovisa

Konsertens längd cirka 2 h med paus. Pausservering.
Biljetter: 15 €/10 € på stadens kundservicekontor Lovinfo (Mariegatan 12 A) och vid dörren eller på webbplatsen Liveto.io.

UMO Helsinki Jazz Orchestra och Finlands mest karismatiska jazzsångare Aili Ikonen gör en gemensam turné som går av stapeln i konsertsalar i oktober. Turnén besöker Kangasala, Kuopio, Kotka, Lovisa och Helsingfors. Konserterna utgör en del av UMO:s koncertserie Great Voices där orkesterns solister är både finländska och utländska sångare med imponerande röst.

Aili Ikonens egna kompositioner, såsom Läpi harmaan sumun och Valo, hörs som splitternya versioner arrangerade för en stor orkester. Även Ikonens favoriter av bland annat Björk, Sting och Joni Mitchell får en ny form i behandling av de 16 spelarna i UMO Helsinki Jazz Orchestra. Kapellmästaren är den konstnärliga ledaren för UMO Ed Partyka.

– Vi har tagit med i programmet sådana låtar som behandlar vår nordiska natur och speglar naturen för att beskriva olika känslor: fyra årstider, vattnets olika former, ljusets flimmer. Det är fascinerande hur många olika metaforer dessa kan representera i musiken och lyriken. Publiken kommer att få se stora känslor, lovar Aili Ikonen.

Aili Ikonen (f. 1982) är en av Finlands bästa jazzsångare som vid sidan om sin egen karriär sjunger också i ensemblen Rajaton. Hon är en efterfrågad solist vars klara röst har jämförts såväl med Laila Kinnunen som med Ella Fitzgerald. Hon har gett ut tre soloalbum samt flera album tillsammans med olika band. Vid sidan om att sjunga komponerar Ikonen och skriver lyrik till sitt eget material: www.ailiikonen.fi.

UMO Helsinki Jazz Orchestra är en professionell orkester som spelar jazz och rytmmusik. Orkestern uppträder årligen i cirka hundra konserter och evenemang. Från och med 1975 har UMO Helsinki gett ut över 60 album och spelat med inhemska toppartister men även med internationella jazzstjärnor. Orkesterns program omfattar allt från jazz till soul och klassisk musik och kombinerar nytt och gammalt på ett överraskande sätt: www.umohelsinki.fi.

Konserten i Lovisa är en del av AUF-samarbetet, där tre orkestrar – kammarorkestern Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra och finländska barockorkestern FiBO – producerar konserter i samarbete med Lovisa stad och Borgånejdens musikinstitut. År 2022 sker samarbetet med kommunerna Askola, Sibbo, Borgå, Mäntsälä och Pukkila.

Societetshuset i Lovisa, Östra Tullgatan 7, 07900 Lovisa
Konsertens längd cirka 2 h med paus. Pausservering.
Biljetter: 15 €/10 € på stadens kundservicekontor Lovinfo (Mariegatan 12 A) och vid dörren och på webbplatsen Liveto.io: https://events.liveto.io/…/aili-ikonen-feat-umo-helsinki…

Mer information om samarbetet i Lovisa inom ramen för AUF:

Agneta Longhurst
kulturproducent
tfn 0440 555 354
agneta.longhurst@loviisa.fi

eller

Päivi Karppi
kulturproducent
tfn 040 751 74 49
paivi.karppi@loviisa.fi