UMO Helsinki Jazz Orchestra:s webbkonsert

Lovisa stad är en av AUF-kommunerna, det vill säga del av ett samarbete mellan flera kommuner och tre topporkestrar. Dessa orkestrar är Avanti, FiBO (Finnish Baroque Orchestra) och UMO Helsinki Jazz Orchestra. En central aktör i samarbetet är Borgånejdens musikinstitut. Föregående AUF-besök i Lovisa ägde rum 2019, då UMO gav en konsert på restaurang Lovisa Kapellets terrass. Konserten för 2020 blev inte av.

Då det fortfarande inte går att ordna konsertbesök får vi nu ett fantastiskt tillfälle att njuta av dessa orkestrars webbkonserter gratis. På Lovisa stads Youtubekanal publiceras denna vecka två konserter av UMO: "Jazztasting – UMO Helsinki Jazz Orchestra” publiceras torsdag 20.5.2021 klockan 11.00 och ”UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aki Rissanen: Art Forms” publiceras fredag 21.5.2021 klockan 19.00. Båda är tillgängliga i 7 dygn. Länk till konserterna publiceras på Lovisa stads webbplats. Jazztasting är särskilt riktad till ungdomar, men lämpar sig väl också för vuxna!

Jazztasting

UMO Helsinki Jazz Orchestras Jazztasting erbjuder smakprov på blåa melodier, läcker groove, och odödliga klassiker! Jazzpolisen råkar ni inte på under dessa festligheter, så alla får smaka på jazzen enligt egen preferens, mer eller mindre sakkunnigt.

Den 100-prosentigt musikinriktade Jazztastingen bjuder som förrätt på lätta toner, varifrån vi förflyttar oss taktfullt mot allt starkare sensationer. Vifta på öronen mellan smakproven för att neutralisera sinnena och kom ihåg att njuta av jazzen med måtta!

Tasting-menyns särpräglade tema är de olika medel som använts för att arrangera big band-musik, bland annat i Duke Ellingtons, Count Basies, Thad Jones och Dizzy Gillespies låtar. Under tastingen blir gästerna bekanta med jazzmusikens terminologi och koncept, såsom improvisering, tematik och dynamik. Orkestern leds av kapellmästare Ville Vannemaa.

 

Ni kan närmare bekanta er med programmet genom att läsa den digitala versionen av UMO Helsinkis serietidning. Serietidningen ger en humoristisk inledning in i UMO Helsinki Jazz Orchestras, jazzens och big band-musikens värld, och erbjuder också en möjlighet till ytterligare fördjupning in i programmets innehåll.

 

Jazztasting på svenska https://youtu.be/7aJXnN6dsEU

 

UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aki Rissanen: Art Forms

 

Pianisten Aki Rissanen (f. 1980), en av de oförnekligen intressantaste inhemska jazznamnen i dag, uppträder som UMO Helsinki Jazz Orchestras solist. Under webbkonserten får vi höra Rissanens fantastiska musik i arrangemang för stora jazzorkestrar. Programmet består av musik från Aki Rissanen Trios tre skivor, Amorandom (2016), Another North (2017) och Art In Motion (2019). Vi står alltså inför en förnämlig kväll av AAA-klass! Webbkonserten är en inspelning av en konsert som strömmades live 18.2.2021. Mikko Hassinen, som har en lång gemensam historia med Rissanen, är kapellmästare och arrangör. Förutom att Hassinen och Rissanen spelar tillsammans hyser de båda en passion för elektronisk musik.

 

Aki Rissanen har en bakgrund inom klassiskt piano, men jazz och improviserad musik har alltid legat honom nära hjärtat. Han har gett ut totalt 10 album för olika skivbolag förutom i Finland även i USA, Frankrike, Storbritannien och Sverige och medverkat på fler än 30 album. www.akirissanen.com

Länk: Art Forms https://youtu.be/lN8Ce2bwp6Q

 

Njutbar konsert!

 

Dessa webbkonserter är en del av projektet AUF, där tre orkestrar – kammarorkestern Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra och finländska barockorkestern FiBO – producerar konserter i samarbete med olika kommuner. År 2021 sker samarbetet med kommunerna Askola, Sibbo, Borgå, Mäntsälä, Lovisa och Pukkila.

 

Bild: Jukka Rapo

 

Mer information om samarbetet i Lovisa inom ramen för AUF:

 

Agneta Longhurst

kulturproducent

tfn 0440 555 354

agneta.longhurst@loviisa.fi

 

och

 

Päivi Karppi

kulturproducent

tfn 040 751 74 49

paivi.karppi@loviisa.fi