Upplev de mångsidiga möjligheterna till friluftsliv i Lovisa – Här presenteras de bästa friluftslederna!

Foto: Friluftsleden i Gråberg

Välkommen att hitta otroliga naturupplevelser och motionsglädje på friluftsleder i Lovisaområdet! Lovisa stad presenterar med stolthet ett mångsidigt urval av friluftsleder som erbjuder såväl lugna stunder i naturens sköte som möjlighet att bekanta sig med områdets rika historia.

Friluftsleden i Gråberg – En pärla bland naturupplevelser

Friluftsleden i Gråberg är en riktig pärla bland naturupplevelser. Vandra genom obyggda skogar och beundra fina landskap i dystra grandungar och på rapakiviklippor. Oavsett om du är vandrare, cyklist eller skidåkare erbjuder den här 2,9 km långa leden oförglömliga stunder året runt. Glöm inte att plocka med dig läckra svampar längs rutten!

Agricolas historiska friluftsled

På den historiska Agricolarutten kan du ta ett steg bakåt i tiden och utforska det finska skriftspråkets fader Mikael Agricolas barndomslandskap i Pernå by i Lovisa. Den cirka 4 km långa leden tar dig till medeltida stämningar vid Kungsvägen och erbjuder dig möjlighet att bekanta dig med Agricolas födelsehem samt andra historiska objekt.

Mångsidig friluftsled i Valkom

Den 3 km långa friluftsleden erbjuder mångsidiga upplevelser mitt i en tallskog. Leden lämpar sig för vandring och cykling på somrarna samt skidåkning på vintrarna. Du kan pröva dina talanger på en frisbeegolfbana, och soppskogarna lockar svampplockare. Även om det inte finns byggda rastplatser längs rutten, kan du njuta av otroliga naturvyer och lugn miljö.

Skukulträskrundan – Vandring och landskapsupplevelser på bruksområdet

Skukulträskets vandringsled erbjuder imponerande landskap och utmanande stigar från Strömfors bruksområde. Längs vandringsleden kan du beundra Kymmene älvs strandbrinkar, klättra på höga klippor och vila i ett vindskydd vid Skukulträskets strand. Leden är cirka 9,3 km lång och erbjuder otroliga vyer samt utmanande men givande sträckor.

Ehrensvärdsstigen

Ehrensvärdsstigen tar dig nära Lovisa centrum och går runt gamla vallgravar, befästningar och och värdefull natur. Den cirka 2 km långa leden erbjuder intressanta historiska sevärdheter och skyltar med information om stadens historia och natur. Välkommen på en givande stadspromenaden!

Historia på Kvarnåspromenaden

Den här promenaden som är omtyckt av Lovisaborna erbjuder både naturupplevelser och berättelser från det förflutna. På Kvarnåsen finns skyltar som berättar om åsens historia och natur. Rutten är 1,7 km lång och räcker sig från Lovisa kyrka till badstranden Plagen. De 16 skyltar som är belägna längs turen berättar om Kvarnåsen i ord och bild.

Lovisa inbjuder dig att utforska de vackra landskapen och njuta av de mångsidiga utflyktsmöjligheterna! Ge dig av på nya äventyr på Lovisas friluftsleder!

Ytterligare information och guidning:

Friluftslederna i Lovisa (information på finska)
Hobbyer och fritid på lovisa.fi

Välkommen att njuta av friluftslederna!

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur