Virböle hembygdsmuseum öppnas 30.6

Lampaita ulkona får utomhus

Söndag 30.6.2019 klockan 14 inleds sommarsäsongen i Virböle hembygdsmuseum med ett familjejippo. Då bjuds besökarna på musik, allsång, kaffeservering och lotteri på hembygdsmuseets gård.

Virböle hembygdsmuseum, som ligger vid Västra Kymmene kulturväg, är ett av Lovisa stads sommaröppna museer. Besökare är välkomna hela juli tisdag till söndag klockan 11–16.

Lagom till evenemanget flyttar också Virböles egna museihöns tillbaka ut på sommarbete på museets gård. Den lilla flocken har i vår utökats med kycklingar som föddes i början av maj! I familjejippot 30.6 deltar också några får från granngården.

Om du inte ännu har upptäckt Lovisa stads minsta museum lönar det sig att ta sig till Virböle i sommar! I hembygdsmuseet får du bekanta dig med traditionella byggnader och allmogekultur.

Hembygdsmuseet är uppfört på hemmanet Gräggas tomt, som syskonen Else och Florence Henriksson överlät till kommunen på 1960-talet. Huvudbyggnadens lillstuga användes som bostad ännu på 1950-talet. Bostadshuset på Virböle hembygdsmuseum är från 1700-talet, och det flyttades till sin nuvarande plats på 1880-talet. På gården finns också en rökbastu, en bod och ett lider. Museets föremål har samlats in i bygden. Samlingarna består av cirka 3 000 föremål som har använts inom lantbruket och i vardagen på gårdarna i trakten.

Virböle hembygdsmuseum

Höjmossavägen 4, Kungsböle

Fritt inträde

Öppet 1–31.7.2019 tis.–sön. 11–16