Spelmansmusik på Virböle hembygdsmuseums öppningskonsert 5.7.2020

Tupa Viirilän museossa Stugan i Virböle museum

Virböle hembygdsmuseum öppnar sina dörrar igen i juli. Söndagen den 5. juli kl. 14 bjuds det på toner från bygden under Leeni Hämynens och Ruusu Saksios utomhuskonsert.

pelargoner på gammal veranda
Mysiga Virböle har öppet i juli

De här två unga kvinnliga spelmännen sjunger och spelar gamla finska folklåtar. Sångerna härstammar från ett område som sträcker sig från 1800-talets Strömfors till Kaustby och Karelen. Vi får höra låtar skrivna av spelmännen Jonas Johansson och Hans Hansson, som figurerade i Lappträsk och Strömfors i sekelskiftet 1800-1900.

Virböle hembygdsmuseum ligger naturskönt vid  Västra Kymmene kulturväg. Virböle är ett av Lovisa stads  sommaröppna museer. Besökare är välkomna hela juli ti-sö kl. 11-16. Under säsongen 2018 finns en liten hönsflock på gården.

en tupp och två hönor i gräset
Virböle museihöns

Om du inte ännu har upptäckt Lovisa stads minsta museum lönar det sig att ta sig hit i sommar! Hembygdsmuseet i Virböle är en riktig pärla och definitivt värd ett besök. Här får man bekanta sig med traditionella  byggnader och allmogekultur. På granntomten finns en bybutik där man kan köpa glass eller picknickmat.

Hembygdsmuseet  är uppfört på hemmanet Gräggas tomt, som syskonen Else och Florence Henriksson överlät till kommunen i början av 1960-talet.  Huvudbyggnadens lillstuga användes som bostad ännu på 1950-talet. Bostadshuset på Virböle hembygdsmuseum är från 1700-talet, och det flyttades till sin nuvarande plats på 1880-talet. På gården finns också en rökbastu, en boda och ett lider. Museets föremål har samlats in i bygden. Samlingarna består av cirka 3000 föremål som har använts inom  lantbruket och i vardagen på gårdarna i trakten.

Virböle hembygdsmuseum

Höjmossavägen 4, Kungsböle

Fritt inträde till både museet och konserten

Öppet 1–31.7.2020 ti–sö 11–16