Barnens egna mjukisdjursval på Lovisa huvudbibliotek

Lovisa huvudbibliotek ordnar ett mjukisval för barn. Det vinnande mjukisdjuret kommer att få en speciell roll på biblioteket, eftersom vinnaren blir Lovisa biblioteks mjukisdjurspresident.  

– Vi har bjudit in Generalshagens och Harjurinnes elever i årskurs 1 att rösta i mjukissvalet. På lördagen 27.1 2024 är röstningen öppen för alla barn, för då är det valdag på Lovisa huvudbibliotek! Man kan komma och rösta mellan kl. 10-12, säger Lovisas bibliotekschef Hanna Lindroos.  

– Det finns totalt åtta kandidater och var och en av dem har en egen valslogan, fortsätter Lindroos.  

Valaffischer har skickats till skolorna så att barnen kan bekanta sig med kandidaterna före valdagen. Det finns också en video som presenterar kandidaterna på bibliotekets Facebook-sida. Syftet med den mjukisvalet är att lära barn om valförfaranden på ett sätt som de kan förstå och uppleva. 

– Röstningssituationen liknar ett riktigt val, berättar Lindroos. Det kommer att finnas ett valbås och naturligtvis valfunktionärer som stämplar valsedeln innan den läggs i valurnan. Valresultatet meddelas tisdag 30 januari 2024. Det vinnande mjukisdjuret kommer att stanna kvar i Lovisa bibliotek och utföra olika presidentuppgifter så att barnen får se att resultatet av röstningen har en verklig inverkan.    

För mer information: Hanna Lindroos, bibliotekschef, tel. 0407786385