Den populära stickningsserien Lovisadropparna kompletteras med en kofta på alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag i ära 14.2.2024 publicerar Lovisa stad anvisningarna för Lovisadropparna-koftan. Ett år sedan på alla hjärtans dag fick staden en egen ylletröjsmodell och på Lovisadagen 25.8.2023  stod yllesockorna i tur.

Lovisa är känt för sina gamla trähuskvarter och dekorationsmönstren som pryder fönsterramarna på ett flertal hus i Lovisa, de så kallade Lovisadropparna utgör inspirationen för stickningsserien.

– Ylletröjan togs emot med ett stort hjärta. Trots att jag visste att det rör sig om en unik stickning har dess ofantliga popularitet varit en glad överraskning, berättar Lovisa stads kulturturismkoordinator Nina Wiklund.

Lovisabon Tuija Klaus har designat alla Lovisadropparna-stickningar. Inspirationen till koftans gröna färgton har hon fått från Pitkänpöydäntalo på Mariegatan. I husets fasadfönster finns Lovisadroppar. Koftans mallstickning har stickats med DROPS Karisma, färg 45 ljus oliv.    

– Jag har sett ylletröjor och yllesockor i de mest fantastiska färger och nyanser! Själv har jag en kofta i ockra, berättar Wiklund.

Stickningsmodellerna som staden beställt är fritt användbara av alla som sysslar med stickning.

Anvisningen för koftan publiceras på alla hjärtans dag 14.2.2024 klockan 9 på adressen loviisa.fi/sv/ylletrojan. En anvisning i pappersform kan avhämtas från och med torsdag 15.2.2024 på Lovisa stads kundservicekontor Lovinfo på adressen Mariegatan 12 A, Lovisa.

Lovisadropparnas historia

En specialitet som man kan se i gamla hus i Lovisa är Lovisadropparna framförallt i fönsterramarna. Ivern att dekorera gamla trähus med dessa söta droppar går tillbaka till slutet av 1700-talet och början av 1800-talet då det i Lovisatrakten fanns skickliga snickarmästare. De representerade den gustavianska, svenskskandinaviska klassiska stilen. I dropparna ses även influenser österifrån från S:t Petersburgriktningen.