Julstämning i Kommendantshuset

Hur firade man jul förr? Kom och upplev en gammaldags julstämning i Kommendantshuset! Museet står julpyntat enligt traditioner från olika historiska perioder. I utställningen gömmer sig också små tomtemöss som familjens yngsta får upptäcka.

Lovisa stadsmuseums Kommendantshus står igen pyntat till jul från 30.11.2021 fram till 13.1.2022. Under De Traditionella Julhemmen i Lovisa -helgen 4–5.12.2021 bjuder museet på mysigt julprogram och fritt inträde klockan 10–17. Lördagen den 4.12 bjuds det på julsagor av Rebecka Asikainen från Lovisa bibliotek . Söndagen den 5.12 äntrar den färgsprakande mångsidiga kören Sing song sung museets historiska rum klockan 13.30 under ledning av Mirella Pendolin.

Lovisa stadsmuseums traditionella julutställning är en tidsresa till julfirandet i Lovisanejden för över hundra år sedan. I byarna firade man jul med gamla traditioner, och tolkade tecknen för det nya året. I staden tog man till sig nya traditioner från utlandet, som den tyska julgranen som pyntades med presenter till barnen eller som ett paradisträd med blommor.

– Museets gran är i år pyntad med röda rosor efter modell från Abborfors gård, och med Värmlandsstjärnor, vita stjärnformade blommor, som på Kulla gård, berättar museiassistent Carina Nygård, som byggt upp julutställningen.

Gemensamt för de flesta hushåll förr var att julen präglades av den bästa maten huset kunde uppbåda och mycket samvaro med släkt och vänner. Julfirandet pågick till tjugondag knut den 13.1, vilket också är slutdatum för utställningen.

Lovisa stads museum önskar alla besökare varmt välkomna att njuta av julstämningen i Kommendantshuset!

4.12 Julsagor i museet. Ytterligare information i Lovisa stads evenemangskalender.

5.12 Sing song sung-kören på museeet 13.30. Ytterligare informationer i Lovisa stads evenemangskalender.

Lovisa stads museum, Parkgatan 2

Julutställningen pågår från tisdag 30 november till torsdag 13 januari 2022.

OBS! Lovisa stads museum granskar museibesökarnas koronapass från och med lördag 4.12.2021.

Museet är öppet från tisdag till fredag och söndagar klockan 12–16.
Under De Traditionella Julhemmen i Lovisa -helgen 4–5.12 är museet öppet klockan 10–17, fritt inträde.