Juryn i tävlingen för Lovisabakelsen har utsetts – anmäl dig till baktävlingen senast 9.5

Baktävlingen för att få fram en ny Lovisabakelse närmar sig och juryn har nu utsetts. Utmana alla ivriga bagare att delta och anmäl dig senast 9.5!

Lovisa stad utlyste i början av april en baktävling för att få fram en ny Lovisabakelse. Tävlingen är öppen för alla. Semifinalen går av stapeln torsdagen 12.5 klockan 15 i Lovisavikens skola. Därifrån går 3–5 bidrag vidare till finalen lördagen 14.5 klockan 12 i Kommendantshuset. Förutom ära och berömmelse får vinnaren även en superfin KitchenAid-matberedare från Veikon Kone Loviisa Rosvall.

– Intresset har varit glädjande stort, och på stan florerar redan vilda rykten om folk som fått provsmaka hemliga tävlingsbidrag, skrattar projektkoordinator Nina Wiklund.

Snart ska även den eminenta finaljuryn få skämma bort sina smaklökar. Grafikern, satirikern och Runeberginfluencern Kasper Strömman säger sig vara konservativ när det gäller Runebergstårtor men har lovat pröva på de nya utmanarna österifrån med öppet smaksinne. Företagaren bakom Café Favorit, Irene Kalks expertis inom områden mäts i liter snarare än i kryddmått. Nina Ek representerar Lovisa Företagare och hoppas vinnarbakelsen kunde bli ytterligare ett dragplåster för Lovisa. I semifinalen lotsas juryn som skiljer agnarna från vetet av kostservicechef Annika Kuusimurto.

– Jag är övertygad att Runebergstårtan kommer få det hett om öronen. Läckergommar riket runt kommer att räkna dagar till Lovisadagen i augusti, och vinnarens bakkonst kommer att beundras nära och fjärran, avslutar Wiklund.

Hur deltar man i tävlingen?

Tävlingen är öppen för alla. Semifinalen går av stapeln torsdagen 12.5 klockan 15 i Lovisavikens skola. Därifrån går 3–5 bidrag vidare till finalen lördagen 14.5 klockan 12 i Kommendantshuset. Vinnaren utses av en mångsidig och namnstark jury som avslöjas senare.

För att delta måste du för det första anmäla dig senast 9.5. Anmälan sker elektronisk via denna länk eller per post åt Nina Wiklund, Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, PB 77, 07901 LOVISA. (kom ihåg att ange namn och telefonnummer)

För det andra ska du lämna in bakelsen och receptet i Lovisavikens skolas matsal 12.5 senast kl. 14.45. Det är viktigt att både ingredienserna och metoden är antecknade tydligt. Observera att  vinnarreceptet blir offentligt och både kommersiella och icke-kommersiella aktörer får rätt att baka och sälja bakelsen. Noggrannare instruktioner skickas till de anmälda. Finalisterna ges möjlighet att baka sin bakelse på nytt till finalen.

Hur väljs vinnaren?

Förutom smaken och det visuella väger även följande i bedömningen:

  • Bakelsen ska kunna bakas både professionellt och hemma
  • Bakelsen får gärna vara ”drottninglik”.
  • Bakelsen får gärna anspela på Lovisas historia.
  • Lokala råvaror och kopplingar till Lovisa samt säsongsråvaror (slutet på augusti) ger bonuspoäng.
  • Anpassningsbarhet till olika kostbegränsningar ger bonuspoäng.

Må bästa bakelse vinna!