Lovisa – en skattkammare av upplevelser


Stämningsfulla Lovisa

Lovisa förtjuser turister med stadens pittoreska trähuskvarter, fantastiska trädgårdar och gammaldags stämning. Den som vandrar på gatorna kan beundra de kärleksfullt iståndsatta gamla husen och till exempel delta i evenemanget Lovisa Historiska Hus, där man får ta en titt på över 100 år gamla hus som renoverats med kärlek. Evenemanget Öppna Trädgårdar i Lovisa erbjuder ett unikt tillfälle att besöka förtjusande trädgårdar.

Historia och kultur


Stadsmuseet och fästningsruinerna ger möjlighet att fördjupa sig i historia. Museet och fästningarna berättar om den lokala livsstilen, stormaktsstrider och de fästningar som byggdes mellan öst och väst. Sjöfästningen Svartholm, som byggdes på 1750-talet och skadades svårt under Krimkriget, är en intressant plats att besöka för både historieintresserade och familjer.

Maritima Lovisa

Svartholm

På Skeppsbron i Lovisa får man njuta av maritim stämning, läcker mat och oemotståndliga småaffärer. En båtutflykt till sjöfästningen Svartholm erbjuder en kombination av krigshistoria och avslappnad sommardagsstämning med bistrodelikatesser.

Strömfors bruk och rundtur på landsbygden

Strömfors bruk är en av de bäst bevarade bruksbyarna i Finland, där man slår vakt om hantverk. Under rundturen på landsbygden är det också värt att besöka Malmgårds herrgård, ett renässansslott där man kan bekanta sig med ekologiska produkter och delta i guidade turer.

Aktiveter och evenemang

Lovisa erbjuder ett brett spektrum av sommarevenemang, såsom konstutställningar, teaterföreställningar och konserter, som berikar kulturlivet. I staden ordnas olika festivaler och marknader som visar upp lokalt kunnande och framhäver lokal gemenskap. I Sibelius fotspår kan man utforska Kapellparken, Ehrensvärdsstigen och fästningsparken i Garnison, där man kan njuta av vacker natur och historiska objekt. På sconesbrunchen i Kapellet får man uppleva atmosfären under Lovisas blomstrande badortstid och föreställa sig att man njuter en kopp kaffe på Sibelius vis.

Kungsdammen vid Ehrensvärdsstigen

Samarbete och utveckling

Cursor tillhandahåller företagstjänster och tjänster som anknyter till investeringar och turism för Lovisa. Visit Kotka-Hamina ansvarar för turismutveckling, inklusive marknadsföring, nätverksbyggande, evenemang och utbildningar för turistföretag samt aktivt professionellt turismarbete. Målet med turismmarknadsföringen är att öka antalet turister och turismintäkterna i området.

Marknadsföring och synlighet

Under 2023 presenterades turistmålen i Lovisa i flera medier och genom influerare, vilket gjort området mer känt. Genom digitala kampanjer har man nått finska, svenska, tyska och estniska turister. Visit Kotka-Hamina har över 13 000 följare på Instagram och över 14 000 följare på Facebook. TikTok-kanalen har nästan 15 000 följare, och alla kanaler har nått miljontals användare.

Lovisa är också framme i nationella kampanjer som 100 skäl att resa i Finland (”100 syytä matkailla Suomessa”) och ”The 100 most Instagrammable Places in Finland”. Den digitala handelsplatsen Johku erbjuder 65 turistprodukter från Lovisa, vilka marknadsförs aktivt på webben.

Turistinformation och platser med tips för turister

Visit Kotka-Hamina ansvarar för turistinformationen i Lovisa – Lovinfo är kundservicekontor, inte turistinformationskontor. Tips för turister i Lovisa ges på:

  • Bruksmuseet i Strömfors, Bruksvägen 11 A, Strömfors bruk
  • Skeppsbrons gästbåtshamn, Skeppsbron 8, Lovisa
  • Lovisa Camping, Kaptensvägen 1, Lovisa
  • Neste K Ankkurituuli, Västersvängen 3, Lovisa
  • Bistro & Butik Kronan, Alexandersgatan 2, Lovisa

För mer information om turism i Lovisaområdet, kontakta Visit Kotka-Haminas turistinformation på telefonnumret +358 40 135 65 88 och info@visitkotkahamina.fi (måndag–fredag klockan 8–16).

Välkommen till Lovisa!


Lovisa bjuder in dig att njuta av stadens unika atmosfär, rika historia och mångsidiga evenemang. Kom och upplev själv magin i Lovisa!

Evenemangskalender

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur

Visit Kotka-Hamina
Organisation som ansvarar för turismutvecklingen
Visitkotkahamina.fi