Offentliga tillställningar med hög coronavirusrisk begränsas från och med 25.11.2021

koronavirus coronavirus

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat om nya begränsningar för Nyland. Begränsningarna gäller 25.11–24.12.2021, och de gäller offentliga tillställningar med hög risk, det vill säga ståläktare och allsångsevenemang med över 20 personer. Som alternativ till begränsningarna kan arrangören ta coronapasset i bruk.

Ståläktare inomhus

Genom beslutet begränsas antalet personer på ståläktare inomhus så att högst 20 personer utan sittplats får delta i evenemanget. Deltagarantalet på läktare med sittplatser begränsas inte. Begränsningen gäller inte offentliga tillställningar där det finns sittplatser för hela publiken. Med läktare avses ett utrymme där publiken kan följa en föreställning, en match eller ett motsvarande evenemang. Således gäller beslutet inte till exempel mässverksamhet. Beslutet gäller endast publiken i tillställningar, inte personalen, uppträdarna eller till exempel spelarna i matcher.

Allsångsevenemang

Genom beslutet begränsas dessutom allsångsevenemang som arrangeras inomhus. Dessa evenemang är evenemang med hög risk med tanke på spridning av coronavirus enligt Institutet för hälsa och välfärds bedömning. Om över 20 personer deltar i ett allsångsevenemang, får högst hälften av den maximala kapaciteten för lokalen fyllas med stöd av annan lagstiftning. Med allsångsevenemang avses ett evenemang vars huvudsakliga innehåll består av allsång. Beslutet gäller också allsångsevenemang med sittplatser.

Vaccinationstäckning och rekommendationer

Vaccinationstäckningen i Lovisa är redan ganska bra i äldre åldersklasser där täckningsgraden är över 80 procent (andel vaccinerade med två doser), men bland personer under 40 år har det här målet inte ännu nåtts. Bland de unga håller vaccinationstäckningen på att uppnå 80 procent (andel vaccinerade med en dos) endast bland 16–19-åringar. I de övriga åldersgrupperna bland barn och unga är vaccinationstäckningen betydligt lägre. Grundtrygghetscentralen i Lovisa uppmanar alla icke-vaccinerade att ta coronavirusvaccin. Också influensavaccin rekommenderas starkt. Det rekommenderas även att man använder munskydd i lokaler med trängsel, och det är motiverat att fortfarande följa andra hygienrekommendationer som gäller till exempel handhygien och att undvika att röra sig på offentliga platser om man är sjuk.

Coronavaccineringar utan tidsbeställning 15–16.12.2021

Det är möjligt att få coronavaccin utan tidsbeställning nu också på onsdag 15.12 kl. 8.30–17.45 och på torsdag 16.12 kl. 8.30–15.45 på Lovisa busstation.

Mer information:

Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut 18.11.2021

grundtrygghetsdirektör Carita Schröder, tfn 040 570 28 07

ledande läkare Marika Ylärakkola, tfn 040 665 18 25