Sagoveckan i Lovisa 16–22.10.2023

Sagoveckan kommer igen!

Tillsammans med nätverket Koppa (kulturnätverket för barn och ungdomar) firar man sagoveckan i oktober också i Lovisa. Veckan bygger kring den riksomfattande sagodagen som firas i hela landet på tisdag 18.10. Målet med den riksomfattande temadagen är att skapa en gemensam upplevelse för barn, ungdomar och vuxna i mitten av den hektiska vardagen och erbjuda alla åldrar en möjlighet att tillsammans fördjupa sig i sagornas värld. Sagor, barnlitteratur och -kultur har en enorm betydelse för utvecklingen av barnets språk, förståelsen av fantasins möjligheter och förmågan att ta emot konstupplevelser. Högklassig barnkultur ger också möjlighet att behandla svåra frågor.

På sagodagen läser, framför eller behandlar man sagor med folk i alla åldrar på teatrar, i bibliotek, bokbutiker, skolor, daghem, äldreboende, kulturcentraler och museer runtom i landet. Med en gemensam festdag vill man lyfta fram sagornas betydelse i barnets värld och påminna om den glädje som en fin berättelse som man upplever tillsammans väcker!

Under sagoveckan i Lovisa finns det möjlighet att bekanta sig med sagornas värld på många sätt: I huvudbiblioteket finns en leksaksutställning som erbjuder något att se på och förundra sig över för många generationer. Dessutom ordnas sagostunder på daghemmen, i förskolorna och fritt för alla på biblioteket. På vinden på Kommendantshuset kan man tisdag 17.10. klockan 15–18 läsa sagor antingen för sig själv eller för andra och 17–18 besöker en sagotant från teater Fabel. OBS! Det är fritt inträde till museet på tisdagar. På torsdag 19.10 klockan 18 uppträder Teatteri Soittorasia, som även i Lovisa erbjuder grundläggande konstundervisning, med sitt finskspråkiga skådespel Adalmiinan helmi på Kino Marilyn. Nu erbjuds det alltså mer än nog med sagor!

Under sagoveckan inleds också nätverket Koppas (kulturnätverket för barn och unga) gemensamma affischtävling för områdets lågstadieskolor, därifrån sedan affischen för barnens kulturveckor 2024 väljs. 2024 kommer att vara Kirsi Kunnas jubileumsår vilket också beaktas i affischtävlingen.

Den nationella Sagodagen firas på 18.10. Man önskar ändå att sagodagen skulle firas i daghem, skolor, äldreboenden och hemma hos var och en! På adressen satupaiva.org hittar du många bra idéer till att fira dagen. Plocka upp idéer där och om du vill, kan du dela ett foto på hur du firade dagen på Instagram med hashtaggar #kulttuuriloviisa #kulturlovisa #satuviikkoloviisa #sagoveckanlovisa och så firar vi dagen också tillsammans!

Välkommen till sagornas underbara värld!
————————————-

Sagoveckans program i lovisa

2.1031.10.2023  Leksaksutställning

Lovisa Huvudbibliotek, Drottninggatan 3

Under oktobermånad finns det I bibliotekets nedervåning leksaksutställning. Samtidigt som du bekantar dig med leksakerna kan du också lära dig mer om deras historia. Du får bland annat lära dig vilken leksak som troligtvis är den äldsta, hur Barbiedockan kom till och varför Kinderägg inte finns i Amerika. Ifall nyfikenheten tar över finns det också böcker om leksaker framställda som får lånas! Läs mer om utställningen i meddelandet.

16.10–22.10. Bibliotekets sagostunder & sagoyoga i Lovisa daghem

Tis. 17.10 kl. 1518 Ett öppet sagorum på vinden i Kommendantshuset – läs för dig själv eller för andra! 17-18 Sagotant på plats!

Fre 20.10 kl. 10.00–10.30 Sagostund på svenska på Pernå bibliotek

To 19.10 kl. 18.00 Teatteri Soittorasia: Adalmiinan helmi. Kino Marilyn. Biljetter 5 €/barn. Gratis för vuxen i sällskap med barn. Föreställningen är på finska.

To 26.10 kl. 10.0010.30  Sagostund på svenska på Lovisa huvudbibliotek