Tidsresa till leksakernas värld: Leksaksutställning i Lovisa huvudbibliotek

Leksaker är något som de allra flesta har minnen av. Kanske du hade en favoritnalle som barn som du tog med dig överallt? Eller kanske du själv är ett barn som gillar att leka med exempelvis bilar, dockor eller mjukisdjur? Oavsett om du är ett barn, en vuxen eller har barnasinnet i behåll har du nu chansen att utforska gamla leksaker såväl som mer moderna. Under oktobermånad finns det i bibliotekets nedre våning utställt bland annat dockor, lego, modellbilar och nallar. Utställt finns även Leikki ─ Lekmuseets leksaksutställning “På resa med Farbror Björn”.

Samtidigt som du bekantar dig med leksakerna kan du också lära dig mer om deras historia. Du får bland annat lära dig vilken leksak som troligtvis är den äldsta, hur Barbiedockan kom till och varför Kinderägg inte finns i Amerika. Ifall nyfikenheten tar över finns det också böcker om leksaker framställda som får lånas!

Under utställningen finns det möjlighet att själv skapa en fantasileksak genom att färglägga och klippa ut bilder på olika huvuden, kroppar och ben och sedan kombinera dem på roliga sätt. Du kan till exempel skapa en riddare med hovar eller en dinosaurie med gorillahuvud – bara fantasin sätter gränser!

Leksaksutställningen “På resa med Farbror Björn” är skapad av Mia Peltola och Anna Nuorlehto i samarbete med museet Leikki som en del av yrkeshögskolan Metropolias specialiseringsstudier ”Kulturen som resurs för välmåendetjänster” år 2011.

Välkommen och bekanta dig med leksakernas värld i Lovisa huvudbibliotek mellan 2.10-31.10.2023!

Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider:

Måndag, tisdag och torsdag 11-19

Onsdag 11-16

Fredag 10-16

Lördag 10-14