Vi firar sagovecka 14–20.10.2019

Sagoveckan kommer igen!
Tillsammans med nätverket Koppa (kulturnätverket för barn och ungdomar) firar man sagoveckan i oktober också i Lovisa. Veckan bygger kring den riksomfattande sagodagen som firas i hela landet på fredag 18.10. Målet med den riksomfattande temadagen är att skapa en gemensam upplevelse för barn, ungdomar och vuxna i mitten av den hektiska vardagen och erbjuda alla åldrar en möjlighet att tillsammans fördjupa sig i sagornas värld.

Under sagoveckan i Lovisa anordnas det program i huvudsak på huvudbiblioteket och Lovisa stads museum, det vill säga Kommendantshuset. Man önskar ändå att sagodagen skulle firas i daghem, skolor, servicehus och hemma hos var och en! På adressen www.satupaiva.fi/pa-svenska/ hittar du många bra idéer till att fira dagen. Plocka upp idéer och om du vill, kan du dela ett foto på hur du firade dagen på vår Instagram med hashtaggar #kulttuuriloviisa #kulturlovisa #satuviikkoloviisa #sagoveckanlovisa och så firar vi dagen också tillsammans!

Vet du vad en diaprojektor är, kan du hitta vägen ut ur biblioteket eller vågar du ens gå på museet?

Programmet består i huvudsak av program som ordnas av biblioteket. I början av veckan är det möjligt att höra suset av historiens vingar – eller åtminstone de gosiga klickningarna från diaprojektorn – när det ordnas diasagostunder för barn på biblioteket: måndag 14.10 kl. 10 på svenska och tisdag 15.10 kl. 10 på finska. Man ber att daghemgrupper anmäler sig på förhand. Onsdag 16.10 har vi ett escape room för lite äldre barn och ungdomar kl. 15–18 och fredag 18.10 berättas det spökhistorier för sjuåringar och äldre på museet kl. 14 på finska och kl. 15 på svenska.

Lördag 19.10 ordnas det sagoyoga på Almska gårdens övre våning kl. 11. I sagoyogan ska vi dyka ner i yogas värld med hjälp av en saga!  Tidigare erfarenhet av yoga är inte nödvändig. Sagoyogan är avsedd för 4–11-åriga barn och föräldrar i alla åldrar. Barn under åtta år kan delta endast i sällskap av en vuxen. Det finns ett begränsat antal platser så det rekommenderas att man anmäler sig i förväg: jaana.laaksonen@loviisa.fi.

Det är fritt inträde till alla evenemang som ordnas av staden. Printa ut programmet här! 

Dessutom visas det på Kino Marilyn filmer som passar till temat: på filmduken ser vi åtminstone Fåret Shaun och snömannen! Närmare program på adressen www.kinomarilyn.fi.

Välkommen till sagornas underbara värld!