Sibeliusdagarna inleds med kulturstigen för 4-klassisterna i Lovisa 15.9

Sibeliusdagarna i Lovisa ordnar i samarbete med Lovisa kulturtjänster och Borgånejdens musikinstitut Maurice Ravels balett “Ma mère l’Oye” (Gåsmors sagor) som en del av skolornas kulturstig för alla elever i årskurs 4.

Kulturstigen är Lovisa stads plan för kulturfostran för eleverna inom den grundläggande utbildningen. Temat för eleverna på årskurs 4 är musik vilket innefattar en konsert och besök av musikinstitutets lärare i fadderklasserna.   

“Cirka 200 elever i årskurs 4 fyller Societetshuset i Lovisa kommande fredag morgon när Sibeliusdagarna i Lovisa inleds med en skolföreställning. Ma mère l’Oye-konserten ordnas också för allmänheten lördagen den 16.9, då även ISBU-trio bestående av unga elever från Sibelius-Akademin uppträder och klass 9F från Harjurinteen koulu tar hand om mellantidsserveringen. Vi är mycket glada över samarbetet mellan staden och musikinstitutet och hoppas definitivt på en fortsättning i framtiden”, säger Pi Viana, producent för Sibeliusdagarna.

Den franske kompositören Maurice Ravels Ma mère l’Oye, Gåsmors sagor, kommer att höras som ett nytt arrangemang av festivalens konstnärliga ledare Tomas Takolander, och på scenen ses en visualisering/dramatisering av cirkuskonstnärerna Amandine Doat och Luis Sartori do Vale. Verket uppförs av en kammarorkester bestående av lärare och elever från Borgånejdens musikinstitut under ledning av Takolander.

Festivalens öppningskonsert ordnas som tradition på Societetshuset i Lovisa och evenemanget är gratis för alla. Den här gången kommer invånarna att erbjudas en fransk kväll, framförd av lokala professionella musiker, varefter SoulSisters: Swing Noir underhåller på Kino Marilyn.

Under lördagens övriga program kan man se samtidsdans (Beniamino Borghis NoCore: Strömfors), lyssna på medeltida musik i kombination med elektronik (Ensemble Gamut!), och uppleva musik komponerad av harpist-kompositör Salla Hakkola för stumfilmen The Show samt en improviserad solopianokonsert av Kalle Katz.

Om Sibeliusdagarna:

www.loviisansibeliuspaivat.fi/sv

Tomas Takolander, konstnärlig ledare, 0400 413 262

Pi Viana, producent, 040 516 3084

Om Lovisa Kulturstig:

kulturproducent Päivi Komsi-Karppi

paivi.karppi@loviisa.fi

Barnkultur och konstfostran – Lovisa stad (loviisa.fi)