Sommarens evenemangsarrangörer påminns att göra bulleranmälan

Vår i luften, och snart blir det sommar. Terrasserna öppnar för säsongen och musik spelas utomhus. Du kommer väl ihåg att göra bulleranmälan i tid!

Miljövårdsbyrån påminner restaurangerna och övriga som ordnar evenemang om att en bulleranmälan behöver göras för de evenemang, där man spelar musik utomhus på kvällen och använder ljudförstärkare. Anmälan ska göras i god tid senast 30 dagar innan evenemanget.

På stadens hemsida hittas blanketten för bulleranmälan och närmare information om vilken annan verksamhet som kräver bulleranmälan. Om verksamheten varar en eller flera dagar och om bullret har en mer omfattande påverkan, ska anmälan göras minst några månader innan verksamheten börjar, så att anmälan kan behandlas i tid.

I de lokala miljöskyddsföreskrifterna finns det bestämmelser om vilken typ av evenemang eller verksamhet som inte kräver en bulleranmälan. Men också då ska ljudnivåerna hållas på en viss nivå.

Tystare veckoslut efterlyses

Då det på samma plats ordnas utomhusevenemang och musikkvällar under flera sommarveckoslut, skulle det vara bra att planera händelserna så att en del av veckosluten är s.a.s. tystare, dvs. att ljudförstärkt musik utomhus på såväl fredag som lördag spelas som längst till kl. 22.00.

Ljud kan upplevas störande också då gränsvärdena underskrids. För att bekämpa bullerstörning som evenemanget orsakar är det särskilt viktigt att dimensionera och rikta ljudanläggningen samt ta hänsyn till att ljudvolymen är rimlig i förhållande till evenemangets omgivning. Tidpunkten påverkar också den upplevda störningen, ju senare evenemanget ordnas, desto störande upplevs bullret. Ett beslut som fattats med anledning av en bulleranmälan tillåter en viss störning och därför är det alltid bra att meddela grannskapet om kommande evenemang. Då är grannarna förberedda och störningen upplevs kanske inte lika kraftig. Och då det är frågan om områden med bosättning i den omedelbara närheten, är det ur invånarnas synvinkel mycket välkommet med veckoslut utan ljudförstärkt musik sent på kvällen.

Lovisa stad

Maud Östman
miljövårdsinspektör
tfn 0440 555 413
maud.ostman@loviisa.fi

Info om bulleranmälan