Stadsdirektörens valborgshälsning

Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom

Glada Vappen! Hyvää Vappua!
Vappen är en vårfest full med gott humör och glädje. Låt den vara det också i år även om vi lever i exceptionella tider och inte kan festa tillsammans.

När kriser slår till, är det ofta bra att vara medveten om att det också kunde vara värre. Så vågar jag säga till och med i detta fall eftersom Lovisa, Finland och de nordiska länderna är världens bästa också i denna situation. Vi här i Lovisa har fortfarande betydligt färre coronapatienter och andra följder av pandemin i förhållande till invånarantalet än i Finland i medeltal. Om det är en lottovinst att vara född i Finland, är det som en jokervinst på köpet att bo i Lovisa. Krisen påminner oss om den lyx och de privilegier i vår vardag och i vårt liv som vi lätt anser vara självklara.

Det här var först en hälsokris. Forskarna talar om att hälsokrisen följs av en social kris och till sist kommer en ekonomikris. Delvis har vi redan en social kris eftersom människorna länge har stannat hemma och många är ensamma.

Jag uppmanar nu alla att ta hand om de nära och kära, grannar och alla som behöver stöd. Nu är det dags att uppmärksamma bekanta och också mindre nära människor genom att ringa. Ekonomikrisen behöver motarbetas också lokalt. Staten och den övriga världen räddar inte oss nu denna gång, för de har händerna fulla. Låt oss var och en stöda lokala företag genom att köpa lokala produkter.

Själv tänkte jag köpa färdigt lagad mat på en lokal restaurang, en flaska lokalt öl och gå ut på min egen gård med mina nära och kära. Jag tackar ödet för att jag är just här just nu. Jag önskar alla Lovisabor en glad vår!

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom