Planeringen av centrumdaghemmet framskrider – Planförslaget framlagt 20.10–20.11.2023

Stadsfullmäktige i Lovisa stad beslutade 16.11.2022 att det nya centrumdaghemmet uppförs på det så kallade bangårdsområdet. Planförslaget om området är framlagt 20.10–20.11.2023. Projektarbetsgruppen för daghemmet har under året bearbetat planer för byggnaden och gården. 

Planering av byggnaden och gården

Konkurrensutsättning för planeringsskedet genomfördes under början av året 2023. Arkitektbyrå Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy valdes till huvudplanerare.

Projektarbetsgruppen har efter det bearbetat planerna för byggnaden och gården tillsammans med arkitekten och byggnadsplanerarna. Efter sommaren har även representanter för personalen och vårdnadshavarna deltagit i planeringen.  

– Planen för genomförande håller på att färdigställas. Jag är övertygad att vi enligt plan genast i början av nästa år kan ansöka om bygglov och inleda konkurrensutsättningen för byggskedet, konstaterar lokalchef Kenneth Albrecht.

Enligt preliminära planer skulle byggandet inledas sommaren 2024 och ibruktagandet skulle äga rum i september 2025.   

– Samarbetet har varit smidigt. Personalens och andras önskemål har verkligen beaktats. Vi alla jobbar för att bygga en fungerande, trygg och fin plats, i vilken barnen och personalen kan trivas långt in i framtiden, konstaterar projektarbetsgruppens ordförande, chef för småbarnspedagogik Sofia Hoff.

Planläggning

I gällande detaljplaner är området i huvudsak järnvägsområde, så en ändring av detaljplan krävs. Planutkastet för området var framlagt 21.4–22.5.2023. Olika ämbetsverk och aktörer gav totalt åtta utlåtanden om planutkastet. Inga anmärkningar inlämnades.  

Under sommaren utarbetades för området en trafikutredning, en bullerutredning, en storolycksriskutredning, en utredning om darrning och buller orsakad av darrning samt en utredning om naturvärden.

Från vårens planutkast har man nu gått framåt till ett mer detaljerat planförslag som är framlagt 20.10–20.11.2023. Förslaget jämte bilagor är framlagt på stadens webbplats och kundservicekontoret Lovinfo.