Elämää pikkutalossa Israelinmetsässä

Kaksi vuotta sitten Porvoosta Loviisan Koskenkylään muuttaneen Hanna Laakkosen pikkutalo on saanut uusia ulottuvuuksia.

Hanna Laakkonen asustaa pikkutalossa Israelinmetsässä tyttärensä Ronjan ja poikansa Eemelin kanssa.

Päätalon 62,5 neliöitä on käytetty mestarillisesti siten, että siellä mahtuvat asumaan Hannan lisäksi lapset Ronja, 14, ja Eemeli, 12. Ja jos elämä saa uuden käänteen, mahtuu taloon vielä neljäskin asukas. Lisätilaakin on: terassin päätyyn on noussut puusauna, jonka kyljessä on tunnelmallinen toimistohuone.

– Se on tarvittaessa myös vierashuone, sillä nojatuolin saa sängyksi, Hanna esittelee.

Vierashuoneelle on ollut käyttöä. Hanna on alun perin Espoosta lähtöisin, josta kaverit tulevat erittäin mielellään kyläilemään Koskenkylän Israelinmetsään. Ja karkkina kakussa on terassiin upotettu palju, joka porisee lämpöisenä paksun kansipeitteen alla.

– Se on sellainen lisäluksus, josta olen ollut valmis maksamaan hieman ekstraa sähkölaskuissa. Muutenhan asumisen energiakulut ovat oikein maltilliset, Hanna sanoo.

Avuliaat naapurit

Talvi 2018-2019 oli harvinaislaatuisen luminen. Hanna kulkee autolla töihin Helsinkiin tai Lapinjärvelle. Kun lunta puski kinoskaupalla, Hanna yritti ajaa pihaan vauhdilla. Ainakin kerran auto jämähti siihen.

– Ei hätää. Ystävälliset naapurit riensivät heti lapioinensa auttamaan. Olen saanut apua myös teitä auraavalta traktoriyrittäjältä. Minulla on ihan parhaat naapurit, Hanna kiittää.

Lapset Ronja ja Eemeli asuvat vuoroin Israelinmetsässä ja vuoroin isällään Porvoossa. He käyvät koulua Porvoon Kevätkummussa. Matkat taittuvat bussilla. Myös Hanna käyttäisi mieluusti enemmän julkista liikennettä. Onneksi Israelinmetsästä pääsee Loviisan kaupungin järjestämällä kyläkyydillä Vanhakylään pikavuoropysäkille, jossa voi hypätä bussiin.

– Hienoa, että kyläkyytejä järjestetään.

Pian viihtyisä pikkukoti laajenee, kun kevään tullessa Hanna voi avata kolme isoa lasiovea terassille, jolta avautuu ihana näkymä kalliolle.

Lue Hannan blogia pienessä omakotitalossa asumisesta

Teksti: Reija Kokkola

Kuva: Kalevi Ketoluoto