Omaehtoiset ympäristötalkoot

Loviisassa löytyy ilahduttavasti oma-aloitteellisuutta roskien keräämiseen. Ympäristönsuojelutoimiston tietoon on tullut pari aktiivista asukasta. He ovat tarttuneet toimeen ja lähteneet itse siivoamaan lähiympäristönsä roskia. Tämä on erinomaista aktiivisuutta, sillä valitettavan paljon ympäristöön edelleen heitetään roskia ja jätteitä.

Riitta Hämäläinen Kärpän kylästä on siivonnut Sarvisaloon kulkevan sillan ympäristöä ja tiepengertä. Alueella ohikulkijat ja kalastajat jättävät kaikenlaista roskaa jälkeensä. Riittaa hirvittää myös se, että kivenkoloihin ängetyt jätteet joutuvat mereen nousuveden mukana ja kulkeutuvat sitten ties minne.

Jätteitä kivien onkaloissa (Kuva: Riitta Hämäläinen)

Syksyllä 2021 kun Riitta otti yhteyttä ympäristönsuojelutoimistoon, pyydettiin siivoukseen mukaan myös Destia tienpitäjänä. Destia haki pois Riitan keräämät jätesäkit, joita olikin aika monta. Suurkiitos Riitalle tästä ympäristöteosta!

Ympäristön roskaaminen ei ole Loviisan ympäristönsuojelutoimiston näkemyksen mukaan lisääntynyt viime vuosina, mutta valitettavasti sitä vieläkin esiintyy. Ympäristönsuojelutarkastajat tarttuvat roskaamisongelmiin, mutta esimerkiksi kuvatun kaltaiset tapaukset ovat hankalia selvittää, koska roskaajaa ei yleensä löydy, jolle siivoaminen varsinaisesti kuuluu.

Toinen aktiivinen kuntalainen on Merita Bengts Loviisasta, joka pitää yhteisestä ympäristöstämme huolta. Hän on eläkepäivillään alkanut siivoamaan muun muassa Loviisan ranta-alueita keskustan kupeessa. Rantaruovikosta on löytynyt puutavaraa, muoviroskaa ym. Merita on ollut liikkeellä myös matalan veden aikaan ja haravalla nostanut erilaista vuosien saatossa meren mukana kulkeutunutta roskaa. Suurten jätemäärien poiskuljettamiseen kaupungin omistamilta alueilta hän on saanut apua kaupungin puisto-osastolta. Puisto-osasto on toimittanut Meritalle muovisäkkejä ja kaupungin peräkärryn. Myös Meritalle täytyy nostaa hattua hyvästä ympäristöteosta!

Merita ja jätekuorma, rannalta löytynyttä jätettä (Kuvat: Merita Bengts)

Toivottavasti Riitta ja Merita saavat nauttia siivoamasta ympäristöstään, eikä roskaaminen enää jatkuisi. Varsinkin nykypäivänä, kun jäte lajitellaan ja viedään vastaanottopisteisiin, pääsee suuresta osasta jätteestä eroon maksutta. Loviisan alueen jätteiden lajitteluohjeisiin kannattaa tutustua, vaikka Rosk’n Rollin verkkosivustolta ja Lapinjärven osalta Kymenlaakson Jäte Oy:n verkkosivustolta.

Haluaisitko sinäkin osallistua ympäristön siistinä pitoon? Loviisan kaupunki järjestää keväisin kylät siistiksi -tempauksen johon esim. kylä- ja asukasyhdistykset voivat osallistua. Myös päiväkotilapset ovat tempauksen yhteydessä siivonneet päiväkodin ympäristöä roskista. Tervetuloa mukaan kevään talkoisiin!