Loppuelämän kotipesä rakentuu Liljendaliin

Espoolainen Anne-Mari Lehtinen löysi unelmiensa tontin Liljendalista. Alatontille nousee aikanaan mökki ja sauna. Jylhän kallion laelle Anne-Mari suunnittelee kotaa tai pikkumökkiä.

Micklespilttom, Mickkelsplittom. Vai miten se nyt lausutaan?

Espoolainen Anne-Mari Lehtinen ajaa talvisessa säässä kohti myynnissä olevaa tonttia Loviisan Liljendalissa. Kylän kauneus on mykistävä. Kun Anne-Mari astuu pellon laidasta tontille, hän näkee tulevan kotinsa sielujen silmin. Edullinen, yli hehtaarin tontti voisi olla monelle haasteellinen, mutta Anne-Maria eivät haasteet pelota.

Tontilla kasvaa tiheää kuusta ja aluskasvillisuus röyhyää ympäriinsä. Puuthan voi aina kaataa ja siten saada valoa tontille, hän pohtii. Lähes puolet tontista on upeaa kalliota. Se nousee jylhänä korkeuksiin puiden takana. Siellä jossain ylhäällä on paljon sileää tilaa. Anne-Mari kiipeää katsomaan.

– Ehkä jonain päivänä rakennan kalliolle pikkumökin tai kodan. Sinne pääsisi kiipeämään turvallisesti portaita pitkin. Kallion voisi valaista upeilla valoilla, Anne-Mari suunnittelee hänen kolmen koiransa juostessa innoissaan ympäriinsä.

Mökille asumaan

Anne-Mari on syntyjään lappilainen. Hänen isänsä opetti tyttärelleen pienestä pitäen luonnossa kulkemisen taitoa: kalastamista, metsästämistä, marjastamista ja sienestämistä. Nokipannukahvin ja mahlan maku jäivät muistiin. Elämä heitti perheen myöhemmin etelään, ja Anne-Marikin imaistiin kaupunkielämään ja hektiseen bisnestyöhön. Asuinpaikat vaihtelivat.

– Missään en kuitenkaan tuntenut olevani kotonani. Minulle luonto merkitsee turvaa. Voisin elää metsässä.

Puolitoista vuotta nelikymppinen, eronnut kolmen lapsen äiti etsi mökkipaikkaa, jossa pääsisi rauhoittumaan. Hän näki ilmoituksen, jossa kaupattiin edullista tonttia Itä-Uudeltamaalta Liljendalista, Anne-Marille täysin tuntemattomalta seudulta. Vähän yllättäen mielessä syttyi hykerryttävä ajatus. Voisinko jopa asua ”mökillä”?

Unelmien projekti

Anne-Mari ei pidä kiirettä rakennuttamisen kanssa.

– Tämä on viiden vuoden projekti, loppuelämän kotipesä, hän sanoo ja piirtää kädellään unelmiensa maisemaa ympärilleen.

Hän on jo tutustunut paikallisiin ihmisiin ja luonut kontakteja tontin raivaamista ja mökin rakennuttamista ajatellen. Kissa, kani ja koirat saavat nekin totuttautua luontoelämään metsän keskellä. Ja Anne-Mari saa sienestää ja marjastaa! Se ajatus vetoaa lappilaisen sydämeen.

– Täältä hurauttaa todella nopeasti pääkaupunkiseudulle, jos on tarvis. Mutta tämä metsä- ja kalliotontti on kyllä minun juttuni!