Unelmien hirsitalo Loviisassa

Kolmikymppisten Milla ja Markku Vahtilan suurin haave oli muuttaa Helsingistä maalle omaan vanhaan hirsitaloon. Unelmansa he toteuttivat kesällä 2020, jolloin he ostivat Loviisan Malmgårdista kartanon työläistalon vuodelta 1917.

Milla ja Markku Vahtila
Milla ja Markku Vahtila Malmgårdista ostamansa unelmiensa hirsitalon edessä kesällä 2020.

– Päädyimme Loviisaan niin sattuman kuin sinne päin johdattavan fiiliksen kautta. Halusimme muuttaa kunnolla maalle keskelle luontoa, mutta emme kuitenkaan liian kauas pääkaupunkiseudusta ja sen tarjoamista työmahdollisuuksista.

Loviisa osoittautui juuri sopivaksi paikaksi.

– Rakastuimme niin taloomme, sitä ympäröivään miljööseen kuin Loviisaan heti ensisilmäyksellä. Koimme, että olimme löytäneet loppuelämän kotimme ja suunnittelimme koko tulevaisuutemme sinne.

Kohtalo päätti kuitenkin toisin. Marraskuisena yönä 2020 Vahtilat heräsivät siihen, että talo oli tulessa. Pariskunta eläimineen pelastui, mutta talo tuhoutui kokonaan.

Pahimman järkytyksen lievennyttyä ja perusteellisen tuumailun jälkeen Milla ja Markku päätyivät rakentamaan unelmaansa uudestaan pala palalta, hirsi hirreltä. Keväällä 2021 he alkoivat rakentaa samalle tontille vanhaa hirsistä luhtiaittaa, jonka runko on siirretty sinne Etelä-Pohjanmaalta.

Palaneen talon paikalle Vahtilat siirtävät toisen, yli 200 vuotta vanhan hirsitalon Keuruulta.

– Loviisasta löytyy paljon osaamista ja ymmärrystä vanhoista taloista. Kaupungin rakennusvalvonta suhtautuu vanhan talon siirtämiseen ja pystyttämiseen perinnemenetelmin tosi suopeasti, kertoo Milla Vahtila.

Milla ja Markku Vahtila
Millan ja Markun uusi vanha talo siirretään Loviisaan Keuruulta. Perhekuvassa mukana ovat siperianhuskyt Sisu ja Hukka sekä kani Pumba.

Voit seurata Vahtiloiden aitta- ja taloprojekteja ja tutustumista uuteen kotikaupunkiin vlogeissa ja Instagramissa @voimavahtila. Taloprojektiin voit tutustua myös Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa elokuun lopussa.

Loviisan kaupunki tekee Milla ja Markku Vahtilan kanssa vlogiyhteistyötä.