Uppdaterade munskyddsrekommendationer och rekommendationer om distansarbete för Lovisa 29.11.2021

koronavirus coronavirus

Den regionala samordningsgruppen i Nyland gav 25.11.2021 en rekommendation att använda munskydd för alla som är 12 år och äldre oavsett nivån för vaccinationsskydd. Dessutom man har infört en rekommendation om distansarbete för området. Lovisa stads ledningsgrupp beslutade 29.11.2021 att motsvarande rekommendationer även gäller Lovisa. Rekommendationerna gäller tills 16.1.2022.

Rekommendation om distansarbete

Lovisa stad rekommenderar att man jobbar på distans om arbetsuppgifterna tillåter detta. Om distansarbete inte är möjligt, rekommenderas att arbetsgivaren ger anvisningar om att använda munskydd i alla arbetslokaler även om det skulle vara möjligt att hålla avstånd. Det är skäl att överväga noga om det är nödvändigt att hålla fysiska och personliga möten, och det rekommenderas att måltider och kaffepauser på arbetsplatsen ska spridas ut. Rekommendationen gäller tills 16.1.2022.

Användning av munskydd

I Nyland har det trätt i kraft en omfattande rekommendation om att använda munskydd för alla invånare som är 12 år och äldre oavsett nivån för vaccinationsskydd. Rekommendationen gäller tills 16.1.2022. Användning av munskydd rekommenderas i alla offentliga lokaler inomhus och i trafikmedel där det vistas andra människor. Därmed rekommenderas användning av munskydd också på läroanstalter från årskurs 6 från och med 1.12.2021.

Det rekommenderas att privata aktörer förutsätter användning av munskydd av personalen och kunderna till exempel i offentliga tillställningar, i butiker, i kollektivtrafik och i andra kundlokaler.

Offentliga tillställningar

Genom regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut begränsas i Nyland offentliga tillställningar inomhus med hög coronarisk, det vill säga evenemang med publik på ståläktare, och allsångsevenemang. Begränsningarna gäller 25.11–24.12.2021. Som alternativ till begränsningarna kan arrangören ta coronapasset i bruk. Läs mer om begränsningarna här.

Den regionala samordningsgruppen i Nyland ansåg att en del av de nuvarande begränsningarna för offentliga tillställningar inte är tillräckliga. Regionförvaltningsverket i Södra Finland ansvarar för beredning av eventuella ytterligare begränsningar.

Mer information

Den regionala samordningsgruppen i Nylands meddelande 25.11.2021: https://www.hus.fi/sv/aktuellt/omfattande-munskyddsrekommendation-och-rekommendation-om-distansarbete-hela-nyland
Aktuella rekommendationer och restriktioner med anledning av coronaviruset hittar du här.
grundtrygghetsdirektör Carita Schröder, tfn 040 570 28 07
ledande läkare Marika Ylärakkola, tfn 040 665 18 25