Smaker från förr i Lovisa stads museum

Utställningen Salt, socker och citron handlar om matlagning på 1700- och 1800-talen. Vilka råvaror hade man, vilka maträtter stod på bordet och vad smakade maten? Kunde man göra glass utan frys? Vilka kryddor använde man? Svaren på dessa frågor, och många fler, hittar du i Lovisa stads museums utställning som genom matkulturen bjuder på många spännande glimtar av fest och vardag i det förflutna.

Julstämning på museet

Under evenemanget Jul i Lovisa Historiska Hus står också museets dörrar öppna i Kommendantshuset både lördag och söndag. Fritt inträde och evenemang 3–4.12.2022 klockan 10–17!

Upplev vallbarnen Augusts och Almas sommar på Lovisa stads museum

Här går det bra att röra föremålen! På Lovisa stadsmuseum visas 25.10–13.1 en utställning där barnbesökare står i första rummet. August & Alma, vallbarn är en utställning som bjuder till lek och leder dig till att valla får med vallbarnen August och Alma i skog och mark.

Stadens vackraste konstverk i exil på Lovisa museum

Konstskatterna från Rådhuset är nu utställda i Kommendantshuset. Passa på att se Sigrid af Forselles skulpturer, Berndt Lindholms landskapsmålningar och andra konstverk som den stora allmänheten vanligtvis inte har möjlighet att få se. Det ikoniska porträttet av drottning Lovisa Ulrika från år 1752 är naturligtvis också med på utställningen. Museet håller öppet från tisdag till söndag klockan 11–17 under sommarmånaderna och från och med september från tisdag till fredag samt söndag klockan 12-16.

Folkdräktsarbete i fokus på Brages jubileumsutställning

I år har det förflutit 100 år sedan de finlandssvenska folkdräkterna började utformas genom organiserat dräktarbete inom Föreningen Brage. Jubileumsåret till ära har man på Brage sammanställt en utställning om folkdräktsarbetets historia. Utställningen kommer att turnera på olika museer i år, och först ut är Lovisa stads museum.