Hoppfullt blickande mot kulturens framtid

Rum för kultur -tillställningen hölls på Kino Marilyn 15.3.2024 och den lockade en fullsatt sal att diskutera behovet av ett nytt biblioteks- och kulturutrymme i Lovisa. Stämningen var hoppfull och inspirerad.

Tillställningen öppnades av kultur- och konstområdets centralorganisation Kulta ry:s generalsekreterare Rosa Meriläinen, som belyste kulturens betydelse för människans välmående och den kommunala ekonomin.

Svenska Kulturfondens verkställande direktör Sören Lillkung berättade om flera kulturutrymmen som fonden varit med och finansierat, och han talade starkt för kulturen som civilisationens vagga. Raseborgs kulturchef Lotta Lerviks berättade om det nybyggda biblioteks- och kulturhuset i Karis, dess finansieringsmodell samt de olika faserna i planeringen och förverkligandet.

Projektplanerare Jaana Laakso presenterade Regionförvaltningsverkets finansierade förutredningsprojekt “Deltagande kartläggning av Lovisas nya biblioteks utrymmes- och servicebehov”, hur det framskridit samt hur planeringsskedet ska genomföras tillsammans med användarna.

Öppningsanförandena var inspirerande och öppnade nya synvinklar. Anförandena fick rungande applåder av publiken.

Tillställningen fortsatte med paneldiskussion ledd av Rosa Meriläinen och i den deltog Lovisa fullmäktigeordförande och riksdagsledamot Otto Andersson (Sfp), stadsstyrelsens ordförande Arja Isotalo (SDP), fullmäktigeledamot Hanna Hurtta (Gröna) och kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (Sfp).

De övriga paneldeltagarna var Lovisa stads bibliotekschef Hanna Lindroos, Kulturfondens vd Sören Lillkung, bildkonstnär Kati Rapia och Lovisa stads ekonomichef Fredrik Böhme.

Efter paneldebatten hölls en öppen diskussion där publiken fick ställa frågor och framföra önskemål och förslag.

Flera lokala kulturaktörer och scenkonstnärer betonade vikten av att höra det kommande utrymmets användare redan i planeringsskedet. Även behovet av utrymmen för den grundläggande konstutbildningen togs upp. Fullmäktigeledamot Kari Hagfors talade om behovet av utrymmen för medborgarinstituten, och Marina Bruce, ordförande i rådet för personer med funktionsnedsättning, lyfte fram tillgänglighetsaspekten.

Stämningen i anföranden var inspirerande och framåtblickande, och alla förespråkade planering och förverkligande av ett nytt biblioteks- och kulturhus.

Beslutsfattare bland publiken

– Det var fantastiskt att se en fullsatt sal intresserad av biblioteks- och kulturverksamheten. Ett stort tack också till alla politiker som deltog, kommenterade projektplanerare Jaana Laakso efter tillställningen.

Under diskussionen lyfte man fram Lovisas starka identitet som kulturstad och att det under senaste åren flyttat in flera konstnärer och aktörer inom den kreativa sektorn som kan göra staden mer attraktiv och bidra till invånarnas välmående, men som för tillfället saknar ändamålsenliga utrymmen.

Bildkonstnär Kati Rapia talade om biblioteks- och kulturutrymmets betydelse som ett lättillgängligt ställe som betjänar alla invånare demokratiskt.

– Vi måste föregå med gott exempel på hur vi vill att den här staden ska utvecklas, att kultur värdesätts i vår stad. Ett Ode till Småstaden – det är inte bara en byggnad, utan den rymmer mångsidig verksamhet. Vi är många aktörer i den här staden och vi producerar mycket kultur. Den behöver också sitt utrymme, betonade Rapia och besvarades med rungande applåder.

Applåderna var många under tillställningen och stämningen var hoppfull och inspirerad. Den gemensamma viljan framkom tydligt: Småstadens invånare förtjänar sitt eget Ode!