Hyr en elbil

Det är fritt fram även för invånare och turister att hyra de elbilar som används av Lovisa stads personal. För att registrera dig som användare krävs ett besök hos kundservicekontoret Lovinfo för att bestyrka bland annat ålder och körrättighet.

Bilarna är till för arbetsköror för stadens arbetare men det är möjligt även för privat personer att hyra elbilar via Secto Yhteiskäyttö -servicen.

Samanvändning är ett sätt att höja bilarnas användningsgrad, vilket i sin tur sänker bilarnas fasta kostnader och sänker miljöbelastningen. Bilarna tjänar billösa Lovisabor och turister som anländer till exempel med båt. De inkomster som fås av uthyrningsverksamheten går till att uppehålla bilarna.

Hur tar jag bilen i användning?

Du kan registerar dig som användare via Secto Yhteiskäyttö -sidan: https://sectoyhteiskaytto.fi. Det här kan du göra antingen via webbläsaren på mobilen eller datorn.

Ge anslutningskoden 84613. Skapa ditt användarkonto genom att fylla i begärda uppgifter. Till följande måste du personligen gå till kundservicekontoret Lovinfo och visa ditt körkort. Lovinfo har öppet vardagar klockan 9-16. Hyresrätten bevlijas enligt Secto Automotives användarvillkor, du måste till exempel vara minst 20 år och inneha förarbehörighet B och haft körrättighet i minst två år. Kundservicekontoret Lovinfo tar en kopia på ditt körkort. Efter det får du ett e-post meddelande med användarbeteckning och lösenord.

Du ser i programmet var de lediga bilarna finns och hur laddade deras batterier är. Tre bilar är stationerade vid Rådhuset (Mannerheimgatan 4), en vid Grundtrygghetscentralen (Biaudet’s passage).

Du tar i bruk bilen via online-servicen sectoyhteiskaytto.fi i mobilens webbläsare. Bilens dörrar öppnas och låses via programmet och startas med en start/stop-knapp, så du behöver ingen nyckel. Online-servicen fungerar på finska och engelska.

Hur laddar jag bilen?

Elbilarna i Lovisa laddas vid laddningsstolpar på parkeringsplatserna på Rådhusets gård och vid Grundtrygghetscentralen. Du kan även på egen bekostnad använda allmänna laddningsstationer för elbilar.

För att även följande kund ska få en pigg bil är det viktigt att du kopplar bilen till en laddningsstolpe när du kört färdigt. Försäkra dig om att du kopplat bilen rätt i laddning, då ett blått ljus lyser i både stolpen och bilens stöpseluttag är kopplingen rätt. Var vänlig och returnera bilen till samma ställe du startade ifrån.

Vad kostar det?

Användningen av bilen debiteras enligt en stegvis sjunkande taxa. Under de första sex timmarna är timpriset 8 euro, från och med den sjunde timmen 5 euro och från och med den trettonde timmen 3 euro. Programmet visar den totala summan för din bokning.

 

Kom ihåg: Så här hyr du en elbil i Lovisa

 1. Öppna https://sectoyhteiskaytto.fi -sidan i din telefon.
 2. Registrera dig som användare, ge koden 84613 och fyll i dina uppgifter.
 3. Gå till Lovinfo för att bekräfta din körrättighet och ålder, Lovinfo är öppet vardagar kl. 9-16.
 4. Kolla i programmet var det finns lediga bilar och hur laddade deras batterier är.
 5. Boka din bil. Aktivera din reservation.
 6. Öppna bildörrarna med webbapplikationen.
 7. Lossa laddningskabeln från bilen med att trycka på en knapp till vänster om ratten. Försök inte lossa kabeln med våld!
 8. Lossa kabeln från laddningsstolpen och förvara kabeln i bilen.
 9. Starta bilen genom att trycka på start/stop-knappen och njut av åkturen.
 10. Returnera bilen till samma ställe. Ta med dig all personlig egendom.
 11. Koppla laddningskabeln så även följande användare får en pigg bil.
 12. Lås dörrarna och avsluta reservationen med hjälp av programmet.

Om du har problem med webbapplikationen, du blir på vägen, bilen får fel eller du hamnar i en kollision, betjänar Secto Tiepalvelu 24/7 på numret 020 792 4312.

Om något händer är självrisken 500€. Bekanta dig med användarvillkoren i webbapplikationen.

 

Länk till anvisningar för hur du använder webbapplikationen (på finska).

Dagtid (må-fr 9-16) hjälper även stadens kundservicekontor Lovinfo (019 555 555) med användningen av elbilarna. Lovinfo tar även hand om hittegods.