Hyr en elbil

Det är fritt fram även för invånare och turister att hyra de elbilar som används av Lovisa stads personal. Bilen tas i bruk enkelt och snabbt med hjälp av en mobilapplikation.

Bilarna är av modellen Renault Zoe, de är vita och utsmyckade enligt Lovisa stads visuella utseende.

Samanvändning är ett sätt att höja bilarnas användningsgrad, vilket i sin tur sänker bilarnas fasta kostnader och sänker miljöbelastningen. Bilarna tjänar billösa Lovisabor och turister som anländer till exempel med båt. De inkomster som fås av uthyrningsverksamheten går till att uppehålla bilarna.

Hur tar jag bilen i användning?

Bilen används med hjälp av mobilapplikationen OP Yhteisauto, som fungerar med Android- och iOS-telefoner.

När du tar appen i bruk för första gången frågar den efter en användarkod, som för Lovisa stads bilar är 84613. Mata även in dina kredituppgifter. Privata användare matar även in sina kredituppgifter i appen. Elbilen kan hyras av vem som helst med B-körkort. Genom att godkänna appens användarvillkor intygar du att du har körrätt.

Med hjälp av appen kan du se var de lediga bilarna finns och hur laddade deras batterier är. Fyra bilar är stationerade vid Rådhuset (Mannerheimgatan 4), två vid Skeppsbrons parkeringsplats (Skeppsbron 6).

Bilens dörrar öppnas och låses med appen och startas med en start/stop-knapp, så du behöver ingen nyckel.

Hur laddar jag bilen?

Elbilarna i Lovisa laddas vid laddningsstolpar på parkeringsplatserna på Rådhusets gård och vid Skeppsbron. Du kan även på egen bekostnad använda allmänna laddningsstationer för elbilar.

För att även följande kund ska få en pigg bil är det viktigt att du kopplar bilen till en laddningsstolpe när du kört färdigt. Var vänlig och returnera bilen till samma ställe du startade ifrån.

Vad kostar det?

Användningen av bilen debiteras enligt en stegvis sjunkande taxa. Under de första sex timmarna är timpriset 8 euro, från och med den sjunde timmen 5 euro och från och med den trettonde timmen 3 euro. Appen visar den totala summan för din bokning.

Zoes egenskaper

Elbilen Renault Zoe har en räckvidd på 200–250 kilometer vid omväxlande körning. Bland annat körsättet, lasten och väderförhållanden påverkar räckvidden. Bilen rymmer fem personer och den är automatväxlad.

 

Kom ihåg: Så här hyr du en elbil i Lovisa

 1. Ladda ner mobilappen OP Yhteisauto i din telefon.
 2. Registrera dig som användare i OP Yhteisauto, ge koden 84613 och dina kredituppgifter.
 3. Kolla i appen var det finns lediga bilar och hur laddade deras batterier är.
 4. Boka din bil.
 5. Öppna bildörrarna med mobilappen.
 6. Lossa laddningskabeln från bilen med att trycka på en knapp till vänster om ratten. Försök inte lossa kabeln med våld!
 7. Lossa kabeln från laddningsstolpen och förvara kabeln i bilen.
 8. Starta bilen genom att trycka på start/stop-knappen och njut av åkturen.
 9. Returnera bilen till samma ställe. Ta med dig all personlig egendom.
 10. Koppla laddningskabeln så även följande användare får en pigg bil.
 11. Lås dörrarna och avsluta reservationen med hjälp av appen.

Om det går så tokigt att du blir på vägen, bilen får fel eller du hamnar i en kollision, ring alltid kundservicen på OP Yhteisauto, tfn 0100 0550 (24h/varje dag) eller kontakta kundservicen via mobilappen OP Yhteisauto.

 

Instruktioner för hur du använder bilarna hittar du på OP Yhteisauto webbplats (på finska).

Dagtid (må-fr 9-16) hjälper även stadens kundservicekontor Lovinfo (019 555 555) med användningen av elbilarna. Lovinfo tar även hand om hittegods.