Kan föremål fånga det förflutna?

vanhat aurinkolasit Gamla solglasögon

Utställningen De odödliga – tingens minne undersöker hur föremål kan bevara spår av det förflutna. På Lovisa stadsmuseum visas både välkända pärlor och hittills oupptäckta skatter ur museets samlingar. I utställningen medverkar också konstnärer som skapat ny, spännande konst utgående från bilder och material ur museets samlingar.

Huone täynnä vanhoja tavaroita ja tauluja
Samma föremål som visades i museet på 1910-talet visas nu på Lovisa stads museum

– Ett stadsmuseum ska fungera som ett kollektivt minne för en plats, och i den här utställningen vill vi fråga oss vilka minnen vi har bevarat i våra samlingar, säger Lovisa stadsmuseums intendent Ulrika Rosendahl.

Lovisa museum fick sin början 1904, då en grupp aktiva stadsbor beslöt sig för att grunda ett museum i staden. Frontfigur för idén och museets första intendent var Jedvard D:sson Iverus, en originell mångsysslare. Vid den här tiden var man orolig för att minnet av det förflutna höll på att försvinna i och med allt modernt som det nya seklet förde med sig. För att bevara minnet av det Lovisa som varit började man samla in föremål av stadsborna.

Människor från olika samhällsklasser och i olika åldrar kom med föremål till museet. Namnen på donatorerna publicerades alltid i lokaltidningen Östra Nyland.

– Det känns roligt att veta att våra samlingar är ett resultat av befolkningens gemensamma ansträngningar. De här föremålen berättar mycket om vad man upplevde som värdefullt att bevara i början av 1900-talet, och det är inte alltid samma saker som vi skulle ha samlat på idag, konstaterar Rosendahl.

Hahmo jonka ylävartalo on miehen ja alavartalo käärmeen
Kalle Ahonens bildserie Oneiron gestaltar en drömvärld där lovisafotografen A. I. Felixzons bilder från 1860-talet blandas fritt med fantasivisioner.

Trots att många av museets föremål bär på berättelser, finns det också föremål och fotografier i samlingen som tappat bort sin historia. För att ge de nytt liv åt de här tingen har museet gett konstnärer fria händer att inspireras av samlingarna och använda museets gamla bilder i nya verk. Till utställningen har valts ut verk av konstnärerna Kalle Ahonen, Inari Porkka, Simi Susanna Ruotsalainen, Jarkko Räsänen, Ida Taavitsainen, Anitta Toivio och Sanni Weckman. Resultatet är en lekfull helhet med olika verk som kommenterar minnets möjligheter och begränsningar.

Utställningen har förverkligats med understöd av Undervisnings- och kulturministeriet.

Föreläsning i samband med utställningen

VAnha kuva, jossa viiksekäs mies talviturkissa
Lovisa museums första intendent Jedvard Iverus var en färgstark person

Tisdag 12.11.2019 kl. 17

Jedvard Iverus dagböcker – ocensurerad småstadsvardag i Lovisa vid sekelskiftet 1800–1900

Lovisa museums första intendent Jedvard Iverus var en välkänd person i sekelskiftets 1800–1900 Lovisa. I sin dagbok beskrev han sina upplevelser av småstadslivet detaljerat och färgstarkt. Kom och hör vad Iverus egentligen skrev i sin dagbok! Föreläsare är Ulrika Rosendahl.

Föreläsningen hålls också på finska: tisdag 19.11.2019 kl. 17

Lovisa stads museum – Kommendantshuset
Parkgatan 2, 07900 Lovisa
tfn 044 450 5009

Klicka här för att komma till museets sida