Utställningar

Lovisa stads kulturhus är fullt av konst, evenemang, historia och upplevelser. I Almska Gården ordnas flera tillfälliga utställningar året om.

Lovisa i ord och bild 1917-2017, 8.11.2017-20.1.2018

Utställningen, som hör till Finlands 100 -årsjubileum, inbjuder besökaren att betrakta Lovisa, så som i staden bosatta och verksamma konstnärer och författare uppfattat den. Jämte bildkonsten berättar utställningen om Lovisaförfattare och presenterar deras produktion under de gångna hundra åren.

Under Finlands självständighetstid har Lovisanejden varit många konstnärers och författares hem. Dessutom har många konstutövare i Lovisa avbildat olika motiv från sin hemort, bland vilka ännu idag finns för oss bekanta vyer.

Verken i jubileumsutställningen för Finland100 kommer alla från Lovisa stadsbiblioteks och Lovisa stads museums samlingar samt stadens konstsamling som är alla Lovisabors gemensamma konstskatt. Under åren har konstsamlingen vuxit med konstverk både av lokala konstnärer och konstnärer verksamma i Gästateljén. Många av verken avbildar landskapet och livet i småstaden.

Inom litteraturen har Lovisa avbildats både i skönlitteraturen och i historieböckerna. Professor Olle Siréns omfattande forskning av nejdens historia ger honom den plats i jubileumsutställningen som han förtjänar.

Utställningen har förverkligats i samarbete mellan Lovisa stads museum, stadsbiblioteket och stadens kulturtjänster. Utställningen Lovisa i ord och bild 1917-2017 är en del av Finland 100 –programmet år 2017.

RAW Art ITE-Taide Modern folkkonst 3.11.2017-13.1.2018

Modern folkkonst, enastående arbeten ställs ut i Almska Gården, konst som på engelska kallas Raw Art och på finska ITE-taide, egenhändigt gjord konst ställs ut i Lovisa.

I Finland har ITE blivit ett begrepp som i sammanhanget används också på svenska. Tack vare samarbete med K. H. Renlunds museum vid Mellersta Österbottens museum i Karleby och ITE-amanuensen Elina Vuorimies  visas nu några pärlor ur  ITE-museets samlingar. Landsbygdens Bildningsförbund/Maaseudun sivistysliito har deponerat sin omfattande samling just i K. H. Renlunds museum.

Den moderna folkkonsten har framgångsrikt erövrat många hörn av Finland. Nu står alltså Lovisa i turen. Övre våningen i Almska Gården fylls med dels klassiska arbeten, dels några pinfärska. Internationellt har den här konstformen gjort genombrott t.ex. i Frankrike och England.

Utställningsarkitekt är Lovisabon Ralf Forsström, en av Finlands mest kända scenografer. Forsström har i många år byggt ITE-utställningar, t.ex. den banbrytande utställningen på Kiasma i Helsingfors år 2005. Efter det har han ansvarat för ungefär 15 olika ITE-utställningar, både utomlands som i Moskva och i hemlandet, bl.a. i Helsingfors Konsthall.

Lokal arrangör: Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys  – Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum