Utställningar

Lovisa stads kulturhus är fullt av konst, evenemang, historia och upplevelser. I Almska Gården ordnas flera tillfälliga utställningar året om.

Kati Rapia: S.A. Forsius s.k. hemmuseum

 

S.A. Forsius s.k. hemmuseum är en överraskande seriekonstutställning på Almskagården i Lovisa 5.5. – 30.6.2019. För hemmuseet ansvarar den med statens konstnärspris belönta Lovisakonstnären Kati Rapia.

Finlands första stjärnvetare Sigfrid Aronius Forsius (f. 1560) var ingen vanlig vetenskapsman. Forsius fick ett eget kapitel i Juha Hurmes Niemi-roman, och på hösten 2018 utkom Rapias och Hurmes samarbetsbok Pyrstötähti ja Maailmanlopun Meininki om honom i form av en road trip-serieroman. (Text av Rapia och Hurme, bilder Rapia).

Forsius forskade i astronomi, astrologi, naturfilosofi, skrev det allmän-naturvetenskapliga verket Physica samt en bok om mineraler. Forsius, som studerat i Europeiska universiteter, arbetade som präst, tjänsteman, professor, kunglig astrolog, explorer, kartläggare, svenska hovets hemliga ombudsman, almanacka- planerare, drömtolk, samt hand- och stjärnklärvoijant och profet. Han var psalmdiktare, predikanfrfattare, historiker, traditionssamlare, översättare, drömtolk, alkoholist, bråkmakare och möjligtvis mördare. Han var en tidsbild, hela råddiga härvan. Från dessa 1600-talets framtidsprognoser och forskingar kan man även hitta ett samband till dagens “fake news” och allmänna framtidsbild. Pyrstötähti skildrar även Forsius’ förutsägelser, anteckningar, kometer, norrsken och andra under.

Och nu har Kati Rapia till Lovisas Almskagård förtjänt grundat, för två månaders tid, dettaa S.A. Forsius s.k. hemmuseum, som innefattar allt från seriekonst, möjligen 400 år gamla mustacher, till färgteorier, en ALL-FORSIUS-PANEL och en stjärnhimmel! Du kan även själv delta i Forsius roadtrippen genom att spela Pyrstötähti-spelet!
Som Forsius säger: Världen är ett underligt under!

I Almska gården ställs även ut Terhi Ekeboms skuggverk-utställning Expeditioner i Drömmar och Skuggor. Utställningen är en fortsättning på Ekeboms tidigare utställningars serie som studerar drömmarnas värld. I den nya utställningen använder hon bl.a. pappersskulpturer och ljus. I Almska gården ställs ut en stor installation, som med hjälp av ljus och skugga berättar drömhistorier, och som man kan stiga in i.

S.A. Forsius s.k. hemmuseum -utställningen är producerat av Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum rf och är den första utställningen av den fyrdelta utställningsserie som föreningen ordnar på Almskagården 2019-2020.
Utställningsserien stöds av Lovisa Stad, Svenska Kulturfonden och Konstsamfundet.