Stigar och skidspår nära hemmet och hjärtat

Fanny Stam, idrottsinstruktör, Antby. Dottern Vilja, maken Ville Ravi.

“Vi är ursprungliga Lovisabor, min man och jag. Jag växte upp på landet i Kungsböle i Strömfors. Med tre syskon var det aldrig tråkigt i byn, och så gick jag ju i skola i Lovisa.

Det är klart att jag hellre var i stan som tonåring. När jag fick mopedkort körde jag ofta in till Lovisa centrum. En vän uppmuntrade mig att börja spela fotboll aktivt. Efter träningarna blev jag ofta över natten hos henne i centrum. Då jag inte idrottade, hängde jag med kompisgänget. Det var tryggt att vara barn och ung i Lovisa. Här fanns många bekanta, både vuxna och barn.

I tjugoårsåldern flyttade jag till Helsingfors för att studera till idrottsinstruktör. Utbildningen tog tre och ett halvt år och under studietiden bodde jag nära skolan i Arabiastranden. Jag trivdes bra där, men till veckosluten tog jag alltid bussen till min man i Lovisa. Vi fick flytta in i vårt nya hem genast när jag fick min examen. Ville lät bygga vårt hus medan jag studerade.

Det är fint att bo nära naturen men ändå ha kort väg till allt, till exempel affärer och loppisar där vi hittar kläder för vårt barn. Livet med barn är lätt i Lovisa och jag litar på att Vilja har en trygg miljö att växa upp i. Vi går ut på vår egen gård, simmar och deltar i musiklekis.

Jag motionerar aktivt även på grund av mitt yrke och alla uthållighetsgrenar är nära hjärtat. Lyckligtvis finns det goda och billiga möjligheter till mångsidig motion i Lovisa. Man kan springa, länka och cykla nästan var som helst och det är nära till skog och skidspår. Det finns också goda möjligheter att motionera inomhus, dessutom till ett betydligt lägre pris än i huvudstadsregionen.

Trots att jag tyckte om att bo i Helsingfors då jag studerade vill jag inte flytta bort från Lovisa. Dessutom är vägen till Helsingfors väldigt kort om jag vill besöka mina bekanta där.”